29 юни: Денят на Дунав или празникът на великата река

От 2004 година насам ежегодно датата 29 юни се отбелязва като Ден на Дунав (Danube Day) – мащабна мултинационална инициатива с участието на 14 от 18-те държави, на чиито територии се простира басейнът на великата река. Това са 14-те държави, сложили своя подпис под Конвенцията за опазване на река Дунав през 1994 година.

Денят на Дунав чества една от най-могъщите речни системи на планетата, изключителното многообразие от култури и природни дадености по десетките хиляди квадратни километри от двете страни на реката и онези 81 млн. души, които наричат Дунав свой дом.

danube sturgeonПървият Ден на Дунав се провежда по повод десетата годишнина от подписването на Конвенцията за опазване на река Дунав. Днес, 13 години по-късно, Danube Day вече се е превърнал в знаково събитие, което размива държавните граници и се основава на солидарността между жителите на Стария континент.

Въпреки че е обвързан с конкретна дата, Денят на Дунав се ознаменува със серия от прояви и инициативи, които се провеждат на двата бряга на реката в дните и седмиците преди и след нея. България традиционно се включва в отбелязването му с разнообразни развлекателни и културни събития, които се провеждат изключително в северната част на страната – по местата, където река Дунав диктува начина на живот и светоусещането на хората.

Точно 10 дни по-късно в гр. Силистра – последният български град по поречието на Река Дунав – ще стане сцена на уникално зрелище. На 9 юли там ще бъде издигната внушителна по размерите си арка Alpecin, доставена специално за големия финал на първото издание на „Гладиатори на колела“ и награждаването на големия победител в екстремно дългата надпревара по веломаршрута „Дунав Ултра“.

Само 40 часа по-рано, на 8-ми юли, арката ще бъде инсталирана в най-северозападното населено място на България – с. Куделин, община Брегово, а вечерта на същия ден и в гр. Свищов, където ще стане ясен първият финиширал в първия етап на „Гладиатори на колела.

*Не забравяйте още, че днес е Петровден. Днес празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Специално на Деня на Дунав посвещаваме и нашата галерия с: 30 СПИРАЩИ ДЪХА КАДРИ ОТ ВЕЛОМАРШРУТА ДУНАВ УЛТРА (ЧАСТ III)