Фестивалът „Орел на Дунава“ – римляни, даки и траки превземат отново гр. Свищов

От 2-ри до 4-ти юни т.г. гр. Свищов домакинства 13-тото поредно издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“.

С мащабите си събитието е единствена по рода си атракция в България. По време на фестивала се акцентира върху античната история на днешен Свищов (основан от римляните под името Нове) и се провеждат възстановки на военните сблъсъци между имперски Рим и племената и народите от онази епоха: траки, даки, готи.

орел на дунава

По време на активните фестивални дни посетителите на гр. Свищов ще могат да видят как се изглеждали античните оръжия, дрехи, обичаи и да се запознаят с бита и културата на отдавна изчезнали цивилизации по нашите земи. И всичко това по максимално автентичен и зрелищен начин, докосвайки се до тази култура буквално от първо лице. Предвидени са атракции за деца и възрастни – състезания, конкурси, изложби, танци, дегустации и запазената марка за фестивала – възстановки на боеве между римляни, готи, даки и гладиаторски боеве.

Участието на групите за исторически възстановки „Първи Италийски Легион“ и „Първа тракийска кохорта“ идва само броени дни след участието им в празнуването на годишнината от основаването на гр. Рим, където българското участие се открои и предизвика повишен интерес на зрители и официални лица.

1-ви италйиски легион

Организатори на фестивала„Орел на Дунава“ са Община Свищов и групите за исторически възстановки „Първи Италийски Легион“ и „Първа тракийска кохорта“ към „Съвет по туризъм – Свищов“.

През м. юли гр. Свищов вече традиционно ще бъде домакин и на финала на първия етап от тазгодишната надпревара по веломаршрута „Дунав Ултра“ – „Гладиатори на колела“. (подробности ТУК)

Виж фестивалната програма „Орел на Дунава“ за 2017 г. ТУК

Харесайте нашата  Facebook страница ТУК

Снимки: Нели Петрова