“Дунав Ултра” пътеводител: 8 места, които не трябва да пропускате, посещавайки гр.Русе

Вече повече от 100 години град Русе е известен като малката Виена на България. Град, който през XIX и XX век процъфтява като културен, архитектурен и туристически център на страната, а в един момент дори е обмислян за столица, преди за такава да бъде определен град София.

130 години по-късно Русе не лежи на стари лаври, а продължава да се развива, като през 2016 г. дори е избран за Европейска столица на спорта. Районът в и около Русе е впечатляваща територия с много достойнства и обекти за посещение. Избрахме само няколко от тях – основата, на която да заложите при първите си посещения на този невероятен български град:

1. Центърът на Русе – Това е място, което ще ви впечатли и вдъхнови. В която и посока да се обърнете, ще видите архитектурни прелести – паметници на културата и исторически такива. Не зяпайте в заведенията с пица на парче, а обиколете с фотоапарат и карта, за да проучите и да се насладите на това уникално място. Можем да се обзаложим, че центърът на Русе ще се запечата в съзнанието ви като една от най-красивите централни части на градове, които сте посещавали изобщо!

2. Доходно здание – Ако никога досега не сте посещавали гр. Русе, при вида на тази сграда може да се заблудите, че сте във Виена. И няма да е случайно, архитектурата е в стил “неокласицизъм”, а планът е на виенския архитект Паул Бранк. Брилянтно запазена постройка от началото на миналия век. Културно средище на града. Класика!

3. Паркът до Историческия музей – Това е място, което ще намерите пълно с местни и туристи в почти всяка част от деня. Фонтани придават уют и артистичност, която рядко ще доловите в други български градове. Задължително се завъртете там.

4.  Римска крепост Сексагинта Приста – около 800 години преди да се зароди Русе, на тази територия е изградена римска крепост-кастел, а в пристанището до нея в постоянна бойна готовност са се намирали 60 кораба. Всъщност вече има достатъчно данни, че много преди в околностите на днешно Русе да бъде разположен 6000-ден римски легион, територията е била населявана от тракийски племена, обитавали тези земи 2500 години преди нас. Останки от всички тези тези цивилизации са разкрити при археологическите разкопки на Сексагинта Приста. Към днешна дата те представляват музейна експозиция в центъра на града.

5. Ежегодната изложба на пясъчни фигури – Всеки посетител в града задължително слиза и на кея. Това е място, на което можете да се насладите на река Дунав, а ако имате късмет (през по-голямата част от лятото и есента), ще откриете фантастичната изложба на пясъчни фигури – всяка година на избрана тематика.

6. Къщата на Андрея Тюрио, по-известна нато “Виенската къща” – смята се, че това е най-красивата къща в Русе. Стаите на салоните са декорирани със стенописи, изпълнени в стила на помпейската живопис. Спалните са с ръчно изрисувани тапети. През 1902 г. е закупена от Иван Стоянов – крупен вносител на каменна сол от Румъния. В една от гостните той поставил уникална гарнитура от четири стола и маса за покер, изработени от цели блокове кристална сол.

7. Левента – Макар вече да не може да се качите в кафенето на Телевизионната кула на Русе, никой не може да ви спре да посетите Левента. Място, на което може да се любувате на залеза (или изгрева) над целия град. Това е нещо като изоставената лифтена станция под “Копитото” и над София.

8. Лесопарк Липник (Текето) – само на няколко километра от града, близо до с. Николово, е лесопарк “Липник”, познат като Текето. Огромен и красив парк с множество подходящи места за излет и разходка. Тук е мястото, където може да се установите за пикник, ако суетата на града не ви се понрави. Макар че “да не ви се понрави” и “Русе” са две несъвместими неща.

Снимка: Сагар Сриващава

*Споделете или харесайте този материал, за да могат повече българи да научат за най-емблематичните места в гр. Русе
** Още за кампанията Дунав Ултра 3: River Monsters: Научете ТУК>>

Харесайте Facebook страницата Дунав Ултра  ТУК

Вижте още от серията “ДУНАВ УЛТРА” ПЪТЕВОДИТЕЛ:
Резерватът “Сребърна” (Видео) ТУК
Синагогата във Видин  – непреходна архитектура и стил! ТУК
Тих бял Дунав се вълнува – историята на кораба “Радецки” (Видео)  ТУК
Крепост Баба Вида – място, което всеки българин трябва да посети (Видео) ТУК
Улпия Ескус – забравеният град до с. Гиген (Видео)  ТУК

Дунав Ултра 3: River Monsters се организира със съдействието на:

VIVACOM – ВСИЧКО, КОЕТО НИ СВЪРЗВА
DRAG BICYCLES – BORN ON THE ROAD
INTIME: ЕДИН ПАРТНЬОР НАВСЯКЪДЕ

COOPER VISION – Зрение без ограничения
JULBO – Слънчеви очила за спортисти и планинари
ZOYA – Органик и био храна
СТЕНАТА – Екипирай емоцията
ВЕЛОМАНИЯ – Всичко от което има нужда един велосипедист
BUFF – Оригинален мултифункционален аксесоар
SLS – Спортът като начин на живот
HARLEY DAVIDSON – Свобода, приключение, индивидуалност
MIZUNO – Never Stop Pushing
LIVITY – Истинска порция натурална храна
UVI – Вашите очи са нашият свят
RUNNING ZONE – Runnig is our passion
DEUTER – Раници без компромис
DOPPEL HERZ –  Силата на две сърца