“Дунав Ултра” със заявка за най-голяма туристическа велоатракция в страната (Видео)

Информация за  медиите: На 13-ти ноември със специална презентация официално представихме “Дунав Ултра” като най-дългия туристически веломаршрут в страната. Събитието беше част от провеждащия се фестивал за екстремни приключения “Дните на предизвикателствата” в София.

Нека ви припомним хронологията. През последните години, почти 700-километровият веломаршрут “Дунав Ултра” доби популярност, трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза. Интересът към веломаршрута от страна на хора, институции и български компании ни убеди, че популяризирането му дава възможност за изграждане на модерна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав, с продъление до Черно море в северната част на българска територия.

Именно за това ние надграждаме основата, с нов акцент за популяризиране на веломаршрута и региона по поречието на реката. Неговата маркировка към момента следва важни културно-исторически и природни обекти по поречието на Дунав. Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове по нашите земи – Бонония, Рациария, Алмус, Августе, Уплия Ускус, Никополис, Димум, Нове, Сексагинта Приста, Трансмариска и Дуросторум. Днес това са основите на гр, Видин, гр. Лом, гр. Никопол, гр. Белене, гр Свищов, гр. Русе, гр. Тутракан и гр. Силистра. (ВИЖ ВИДЕО, YouTube)

dunav ultra velomarshrut

Зашеметяващият древноримски град в близост до с. Гиген Улпия Ескус (ВИЖ ГАЛЕРИЯ), е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Обектът е един най-атрактивните археологически центрове на територията на целия долнодунавски регион (Ще рече – на изток по поречието на Дунав след Белград). Значението и уникалността на Улпия Ескус и популяризирането му в България и чужбина, е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.

Наш консултант относно автентичността на всички археологически обекти по веломаршрутa вече е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН.

dunav ultra
Сред другите чудеса на веломаршрута са останките от древния град Рациария (с. Арчар), останки от крепости Августа (с. Хърлец) , о-в Персина (гр. Белене), корабът “Радецки” (Козлодуй), Скални манастири (с.Иваново), Русенски лом (гр.Русе) Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват “Сребърна” и Дуранкулашкото езеро. Предстои включването на нови обекти – част от най-голямото богатство на държавата културно-историческото наследство и естествени природни обекти.

“Интересът към веломаршрута ще доведе до популяризирането на региона, до развитието на велотуризма по поречието на фрека Дунав, давайки възможност за реализиране на приходи в над 80 населени места (градове и села), през които преминава “Дунав Ултра” – казва Борис Бегъмов, създател на веломаршрута.

Екипът, който разработва проекта, не крие амбициите си да развива веломаршрута така, че в недалечно бъдеще той да бъде сред най-посещаваните велодестинации в Европа.

През последните няколко години веломаршрутът “Дунав Ултра” нашумя с кампании – уникални спортни изпитания и фейсбук риалити в негова подкрепа и в популяризиране на велотуризма в Дунавския регион и Северна България.

През 2015-та година двама български колоездачи изминаха разстоянието на веломаршрута – 682 км в рамките на 45 часа, карайки велосипеди без скорости. През 2016 г. пък, трима атлети-аматьори успяха да преодолеят дистанцията за под 48 часа бягайки 40 км и карайки велосипед 642 км.

Любопитна информация е, че създателят на “Дунав Ултра” Борис Бегъмов (49)  изминава близо 700-километровата дистанция на веломаршрута в три последователни години, като в две от тях  -за под 48 часа. Само няколко години преди това той е бил активен пушач, водещ изключително нездравословен начин на живот.

Повече за тези кампании може да научите ТУК

Харесайте нашата Facebook страница ТУК