Евро Вело 6 – Едно момиче от Видин до Пасау на велосипед

Всеки Европейски вело маршрут си има посока – в този смисъл посоката на Евро Вело 6 е от Атлантическия океан към Черно море. Ние пък хващаме посоката към офиса на “Българска фондация биоразнообразие”, за да се срещнем с Мартина Колева, която в 3 последователни години е изминала близо 2000 километровото разстоянието от България до Пасау, Германия – там, където извира Дунав – на велосипед.“Хей, момчета, това, което правите с Дунав Ултра, е невероятно! – посреща ни въодушевено Мартина и поднася чай с бисквитки.  Толкова много хора в България от вас за първи път научиха за Евро Вело 6, за това, че благодарение на р.Дунав страната ни по естествен път е част от един от най-старите европейски веломартшрути. Дунав Ултра е невероятно попадение право в целта!” –  окуражава ни нашата домакиня.

ev61

“За нас, българите, пътуването по маршрута Евро Вело 6 в посока Пасау ни поведе по класически обичай едновременно срещу вятъра и срещу течението – започва разказа си Марти. Всъщност, полезно е да се знае, че практиката да се маркират трансконтинентални веломаршрути съществува от 20 години – уточнява тя. До момента те достигат числото 15, като предстои да стане извествен този под номер 14. Маркирането има собствени стандарти, което в зависимост от специфични особености дали маршрутите на четни и на нечетни номера. Интересно е също да се знае, че те си имат и посока – в случая Евро Вело 6, известен още като “Речният Път”, най-общо следва течението на реките Лоара и Дунав, които, условно казано, образуват пресичаща Европа линия от ляво надясно”.

“Любопитно е, че във всяка страна веломаркировката е различна и е хармонизирана с местните знаци и табели. Това означава, че от момента, в който човек влезе в Сърбия, до момента, в който напусне страната, може да разчита, че указващите маршрута табели са напълно идентични и лесно разпознаваеми” – разказва Мартина. Пътешестването на Марти е с организирана група от около 50 души в 3 последователни години, като средната дистанция на велосипедиране, на който се е подложила в рамките на всяка от годините, е около 600 километра, разпределени в рамките на 9 календарни дни. Това прави по около 60 км средно на ден предимно по шосе, което е напълно преодолима дистанция за всеки любител, който умее да кара велосипед – според нашата събеседничка, а и според нас.
30 Dobra lager

 

“Освен чистото велосипедиране, естествено ще ви остане време да се насладите на местната кухня и ще може да отделите време на различни забележителности, без да се налага да изоставате от графика. Ако сте от по-любопитните туристи, ще трябва да отделите повече време, особено от Унгария в посока Пасау, където маршрутът има най-много традиции и е разработен почти до съвършенство” – споделя впечатленията си Мартина.

Преди да стигнем до там обаче, питаме Марти, кое е оставило траен спомен у нея по време на тези 3 екскурзии. Много интересен според нея е фактът, че в рамките на прекосяване на различните географски територии може да добиете представа как се променя манталитетът на хората. Според нея, в Сърбия ще срещнете толкова гостоприемност, че ще помните дълги години дните, прекарани в западната ни съседка. Все още липсата на специално изградена велоалея тамошните местни компенсират с любезно отношение и неподправена близост. Все пак маршрутът в Сърбия е маркиран много добре, може да откриете стандартни табели на всичките места, които могат да ви объркат за правилната посока.

welcome to HU

Наближавайки Унгария, още от Войводина ще започнете да усещате все по-силно Австро-Унгарският дух, като негов отличителен белег ще бъде в известен смисъл езиковата бариера и по-специално спецификата на унгарския език. Добре е да сте подготвени за това, че унгарците си имат техни думи дори за “ресторант” и “хотел”, което може да наложи да вкарате в употреба десетопръстната система. Все пак не е нужно да се записвате за курсове по пантомима – местните са свикнали с особеностите на техния език и въпреки трудностите в комуникацията няма да останете разочаровани, стига да сте подготвени предварително какво ви очаква. Характерното за унгарската част е, че близо до Дунав има много термални къмпинги (къмпинг с открит и закрит басейн с минерална вода), където може да разпускате след велосипедирането през деня.

41 Arka Barka hostel Belgrad

След Унгария, в т.нар. немскоезична част на света, вело инфраструктурата е направена по всички правила. Велосипедистите се движат в една изолирана от другото движение лента с всички мерки за сигурност – парапети, маркировка, табели и т.н. Няма шанс велосипедисти да влязат в контакт с местните, освен на обозначените за това места – там, където е направен паркинг за велосипеди, има хотелче, ресторант или някаква забележителност.

“В Австрия и Германия да караш велосипед означава да носиш отговорност за действията си и е 100% като да караш автомобил. Това си има своята цена – не можеш да отбиваш от алеята, защото така ти е хрумнало и искаш да разчупиш стандартния маршрут. Местните веднага ще ти посочват къде ти е мястото – обратно там на велоалеята” – споделя Мартина

Интересно е, че бидейки огромен воден ресурс, р. Дунав често прелива в някоя от държавите, като нанася сериозни поражения не само на велоинфраструктурата, но и върху населените места в близост до реката, а в някои случаи доста по-навътре и в дълбочина. Въпреки това след като реката се прибере в коритото си, хората се завръщат, започват да възстановяват пораженията и животът в близост до реката отново се възстановява. С течение на времето този процес се е превърнал в една безкрайна борба с природата, която периодично напомня за своята сила и могъщество.

 Велосипедирайки в близост до р.Дунав в Сърбия и отчасти Унгария, ще може да се насладите на прясна риба, супи и рибни ястия, но колкото повече се приближавате към Австрия и Германия, толкова повече този тип “речни” блюда намаляват.

32 kym Golubac

Няма да останете разочаровани от кухнята, обаче, нито в една държава – просто ще усетите различните трактовки на думата храна. 

Колкото по на запад пътувате, толкова повече ще свиквате с традицията на хората там да прекарват свободното си време в близост до природата, респективно до реката. Там местните отдавна са заменили седенето по кръчми с организиране на пикници, празници, разходки с приятели или просто съзерцаване на прекрасни пейзажи.

Естествено ще преминенете и през по-големи градове, които ще ви пленят със своята архитектура и местна култура. Белград, Нови Сад, Мохач, Будапеща, Братислава, Виена, Кремс, Мелк, Линц, Пасау – все места, които ще видите по един коренно различен начин благодарение на вашия най-близък приятел по време на пътешествието – велосипедът.

Биорезервати, защитени територии и национални паркове пък ще ви отведат по естествен път по-близо до природата , до нейното многообразие и натурална красота.

България по нищо не отстъпва на европейските държави, които прекосихме през тези 3 години, споделя преди края на нашата среща Мартина. Единственото, което трябва да се осъзнае, е, че популяризирането на веломаршрута и подобряване на инфраструктурата около него на българска територия, означава по-добър имидж на нашата страна и повече възможности за развитие на адекватен и модерен еко туризъм.

Снимки: Мартина Колева

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.