“Дунав Ултра” пътеводител: Тих бял Дунав се вълнува – Историята на кораба “Радецки” (Видео)

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй и от 16 април 2004 г. е филиал на Националния исторически музей в София.

Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. С годините се е превърнал в национална светиня. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Той осъществява пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.

ТУК може да видите информация за работни дни на музея, цени, както и информация за организирани пътувания с кораба “Радецки

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ЗА ВРЪЗКАТА БОТЕВ-РАДЕЦКИ:

На 16-ти май 1876 г., Христо Ботев и част от четниците организирали се за предстоящото Апррилско възстание , се качват от Гюргево на австрийския пътнически кораб “Радецки” – извършващ редовен рейс по река Дунав. Към тях се присъединили и останалите доброволци, който били предварително разпределени в групи, за да не привличат вниманието на румънските власти.

На 17–ти май “Радецки” бил завладян, след което екипажът бил принуден да спре парахода на българския бряг до село Козлодуй. На парахода Радецки Хр. Ботев пише своето безсмъртно писмо, останало и до ден днешен в нашите сърца, адресирано до жена му Венета и невръстните му деца. Дъщеря му Иванка е едва на 40 дни.

Воеводата отправя написано от него писмо на френски до капитана на парахода – Дагоберт Енглендер, в което поставя своите искания и изрича прословутaтa фраза – “Тук се слуша мойта воля…” Капитан Д. Енглендер пристава при село Козлодуй пожелавайки успех на българските четници в тяхната безстрашна мисия.

За няколко дни, сражавайки се с турските потери, четата достига врачанския балкан, но не получили подкрепа от местните комитетски дейци, които по същото време трябвало да вдигнат бунта във Враца.
Ботевата чета била принудена сама да води тежки боеве срещу многократно превъзхождащият я противник. На 20-ти май, когато поредното сражение затихвало, Хр. Ботев паднал убит.

Версиите около смъртта на Хр. Ботев са множество – но най-разпространената е, че загива от случаен турски куршум.

С разгрома на Ботевата чета Априлското въстание фактически завършва.

Източник ТУК

*Споделете или харесайте този материал, за да могат повече българи да научат за кораба “Радецки”
** Още подробности за кампанията: Научете ТУК>>

Дунав Ултра 3: River Monsters се организира със съдействието на:

VIVACOM – ВСИЧКО, КОЕТО НИ СВЪРЗВА
DRAG BICYCLES – BORN ON THE ROAD
INTIME: ЕДИН ПАРТНЬОР НАВСЯКЪДЕ

COOPER VISION – Зрение без ограничения
JULBO – Слънчеви очила за спортисти и планинари
ZOYA – Органик и био храна
СТЕНАТА – Екипирай емоцията
ВЕЛОМАНИЯ – Всичко от което има нужда един велосипедист
BUFF – Оригинален мултифункционален аксесоар
SLS – Спортът като начин на живот
HARLEY DAVIDSON – Свобода, приключение, индивидуалност
MIZUNO – Never Stop Pushing
LIVITY – Истинска порция натурална храна
UVI – Вашите очи са нашият свят
RUNNING ZONE – Runnig is our passion
DEUTER – Раници без компромис
DOPPEL HERZ –  Силата на две сърца