Станислав Евгениев за участието си в “Дунав Ултра 3”: Който дръзва – побеждава!

Станислав Евгениев (38) добре познава вкуса на победата и винаги има план как да я завоюва. Изключително отдаден, целеустремен и дисциплиниран, той е от хората, за които всеки един отбор мечтае, а доказателство за това е изпитанието Дунав Ултра 3: River Monsters, в което ще участва заедно с Борислав Йорданов, Илиян Лазаров, Филип Лхамсурен и Борис Бегъмов.

.: Здравей, Станислав! Преди всичко – сподели ни какво за теб е Дунав Ултра 3: River Monsters? Защо се включи в това предизвикателство?

Станислав Евгениев: Здравейте, любители на колоезденето! “Дунав Ултра 3” е сериозно изпитание на духа и физиката за всеки от нас петимата, защото това не е туристическа дестинация с развлекателна цел, темпо във вид на разходка и неограничено време за преминаване на дистанцията. Изпитанието ще доведе организма на всеки от нас до краен предел и само изключително силна воля и безупречна физическа, техническа и тактическа подготовка могат да бъдат предпоставка за успех.

Важно послание на “Дунав Ултра 3” е популяризирането на велотуризма в българската част по поречието на река Дунав, като целта е да се получи в перспектива икономически растеж в този изостанал регион на България. Надяваме се посланието да достигне освен до български и до чуждестранни велотуристи, които да посещават изключителните природни и исторически паметници на културата.

Включих се в това сериозно предизвикателство, за да изпитам волята и физиката си в това пределно натоварване и както вече споменах – за популяризирането на велотуризма в този регион.

.: През последните години имаш множество успешни участия в различни по дължина коломаратони, т.нар. бревети. “Дунав Ултра 3” е 682 км, но за… 48 часа, при това с бягане и велосипед – доколко реалистично е според теб всички вие да финиширате в това време?

СЕ: Чрез участията ми в немалко коломаратони (бревети) успях да изградя, макар и трудно необходимите качества като издръжливост, психика и техника в колоезденето на маратонски дистанции. Затова съм благодарен и на всички колеги, с които участвахме и участваме в бреветите.

Трудно може да се предвиди колко от нас ще финишират успешно, организмът на човек е непридвидим, а понякога сме ставали свидетели на невероятни постижения, на пръв поглед извън човешките възможности. Смятам, че е реалистично всички бойци да финишираме успешно, но без стискане на зъби няма да стане. Надявам се да няма сериозни контузии и сривове в психиката и физиката на всеки един от нас, важното е да вярваме много силно в успеха и да се борим със себе си и с обстоятелствата. Според мен за това изпитание от първостепенно значение е нагласата, всеки е необходимо да си даде ясна представа какво предстои и каква е нашата цел.

.: “Човекът-желязо, който организира тренировъчни карания с туристически забележителности” – с тези думи те описа Илиян Лазаров. В този смисъл вероятно си се интересувал и си запознат с някои от културните и исторически паметници, които са част от веломаршрута “Дунав Ултра”. Какво задължително трябва да знаем всички ние като българи?

СЕ: Разбира се, запознах се много подробно с невероятните природни и исторически забележителности по поречието на река Дунав не само в българската част, а още от Шварцвалд, Германия, където извира. Минава през десет европейски държави и през четири столици – Виена, Братислава, Будапеща и Белград. По цялото поречие съществуват много изключително значими и древни паметници на културата.

В българската част могат да се разгледат уникални природни феномени, останки от римски крепости, манастири, исторически музеи и антични градове от късно-римската и ранно-византийската епоха. Като започнем от Видин – крепостта Баба Вида, Белоградчишките скали, пещера Магурата. Село Арчар – античен град Рациария. Силистра – резерват Сребърна и средновековен град Дъстър. Русе – наричан още “Малката Виена” и римската крепост Сексагинта Приста. Козлодуй – Ботевия парк и национален музей-параход Радецки. Свищов – исторически музей, който е един от най-старите в света, и римски легионен лагер Нове. Кардам – антична крепост Хисарлък Кале. Добрич – крепост Палматис. Лом – антична крепост Алтус. Дуранкулак – некрополът и нос Калиакра.

Всички тези уникални природни и исторически забележителности е хубаво да бъдат посещавани от български и чуждестранни туристи, защото са уникални по рода си и ще обогатят светогледа на всеки човек.

.: Всъщност какво би казал на хората, които са решили да започнат живота си на друго място, в друга държава? А на тези, които са решили да останат тук?

СЕ: Всеки човек има право на избор – живеем в демократична България, въпреки че е криворазбрана демокрация, но това е тема на друг разговор. Да реши човек да живее извън България – явно има причина за това, всички виждаме какво се случва в нашата страна и не е учудващо, че много хора търсят препитание в чужбина, особено високо образованите, които не са подобаващо стимулирани тук. Не критикувам тези хора и не бих ги нарекъл анти-националисти, защото питам: какво правят държавниците, за да живеят хората по-добре в България?

Аз съм избрал да живея в България и смятам, че има надежда, въпреки негативните тенденции в момента, а на хората, които също са решили да живеят и работят тук, бих казал да вярват и да не губят надежда за идването на по-добри дни за България.

Stanislav Evgeniev

.: С Илиян, Борислав, Филип и Борис заформяте изключително интересен и разнообразен като типажи отбор, обединен от една обща кауза – да популяризирате туризма в България и по-конкретно велотуризма по поречието на река Дунав. Опиши ни останалите “речни чудовища”, какви са те през твоите очи?

СЕ: Всички сме сериозни бойци с различен темперамент, характер, навици и умения, тоест всеки от нас е неповторим като личност.

Борис е главнокомандващият на отряда, най-зрял и с най-голям житейски опит, наподобява стабилна стена, на която можеш да се облегнеш без колебание, притежава много силна психика, а чрез многобройните тренировки по колоездене и бягане е постигнал и високо ниво на физическа и техническа подготовка за предстоящото изпитание.

Илиян е харизматична личност, вълнуващите му разкази пленяват, организира състезания по бягане, за което го поздравявам и му се възхищавам. Има сериозна бегова подготовка и колоезденето му се отдава – смятам, че знае какво прави и ще го направи.

Филип е боец от класа, минал е през сериозни изпитания на духа и тялото, определено е наясно със себе си, с това какво го очаква и какво е нужно да направи. Не се съмнявам, че може да стисне зъби и да се пребори.

Борислав е истински неуморима машина, най-млад и амбициозен, в перфектна форма. Сега е в разцвета на силите си и има най-голям шанс за успешно финиширане на “Дунав Ултра 3”, въпреки това бих му дал съвет, че не е хубаво да се надценява.

.: Притежаваш ясно изявен състезателен дух и можеш да бъдеш наистина безкомпромисен конкурент. А как се справяш в група? По-лесно или пък точно обратното е да разчиташ и зависиш от някой друг в подобно физическо и психическо изпитание каквото е Дунав Ултра 3: River Monsters?

СЕ: Мога да се справям еднакво добре както индивидуално, така и в група. Правилата в изпитанието “Дунав Ултра 3” са придвижване по дистанцията в група чрез оказване на взаимопомощ във вид на техническа и морална подкрепа между нас петимата.

По време на това тежко изпитание ще се нуждаем от сплотен колектив, взаимно нахъсване и другарство. Това не е състезание и индивидуалната изява е ненужна. Както казва Филип, нужно е да действаме като един боен отряд.

.: Тренирал си академично гребане, бягане, плуване, бойни техники, тактическа стрелба и др. Какво ти даде всяка една от тези дисциплини и на кой “терен” се чувстваш най-добре?

СЕ: Спортът ми даде много, от дете до днес. Тренирам от най-ранна детска възраст, като най-дълго практикувах академично гребане. Редовното и активно спортуване разви в мен качества като организираност, дисциплинираност, борбен дух и спортсменство.

Изучавал съм и други дисциплини като специализиран ръкопашен бой, тактическа стрелба и други бойни техники. Специалните умения, които съм придобил, имат конкретно предназначение в професионалната сфера. Чувствам се най-добре там, където съм полезен за себе си и за другите и съм удовлетворен и щастлив.

.: Каква ще бъде водещата мисъл в съзнанието ти на 20 август, там на старта във видинското село Куделин? Имаш ли, например, личен девиз или пък нечий цитат, който те мотивира и те държи “в изправност” до целта?

СЕ: В деня на старта отново ще си отговоря на въпроса защо съм там и какво е нужно да направя, за да се справя. Спомних си сцена от един филм, където главният герой беше спортист и се готвеше за състезание в много сурови условия. Вечерта преди състезанието треньорът му каза: “Знаеш какво трябва да направиш – направи го, направи го”. Това много ме е надъхвало и надъхва. Личният ми девиз е “Който дръзва – побеждава”.

.: А кое ще бъде най-голямото предизвикателство за теб по време на “Дунав Ултра 3”?

СЕ: Бягането ще е сериозно предизвикателство, особено втория ден, когато ще има натрупана умора. Като цяло финалното колоездене от 330 км ще бъде най-тежкото предизвикателство за мен.

.: Написал си книга, посветена на човешкия темперамент – как познанието за видовете темперамент може да помогне в различни ситуации в живота ни?

СЕ: Книгата ми “Общуване и темперамент” е написана, именно за да помогне на всеки един от нас да общува ползотворно в различни житейски ситуации, съобразявайки се с темперамента на другите хора. Съществуват четири вида темперамент, като всеки един от тях е специфичен и различен. Познавайки и съобразявайки се с тези специфики, можем да общуваме ефективно с всеки човек и да извлечем взаимна полза в конкретна ситуация.

.: Как успяваш да съчетаеш професионалните си ангажименти и семейството с личните си хобита и страстта към спорта? Тренираш ли всеки ден?

СЕ: Старая се да ги съчетавам по най-целесъобразния начин, за да мога да “огрявам” навсякъде, което е трудно, признавам си. Научил съм се да подреждам нещата по приоритет, тоест по важност и така съм сигурен, че съм на правилния път в ежедневието. Тренирам винаги когато намеря време, някой път преди работа, друг път – след това. Основно се подготвям събота и неделя, като тогава правя най-дълги тренировки.

Stanislav Evgeniev

.: Отличната ти физическа подготовка вероятно изисква известни лишения, какви са те?

СЕ: Разбира се, върхова спортна форма се постига с много труд и лишения. През годините на активен състезател съм спазвал стриктен режим, като съм се лишавал от доста неща в името на спорта, но тогава не съм работил. Днес е по-трудно, защото съчетавам спорта с професионалните си задължения и не винаги успявам да тренирам достатъчно.

Лишенията са свързани с това, че по-рядко излизам с приятели и в някои случаи не съм вкъщи при семейството за ден-два, особено когато участвам в коломаратони на маратонски дистанции.

.: И накрая – какво ще кажеш на всички, които ще проследят всяка ваша стъпка във Фейсбук страницата на “Дунав Ултра”? Какво да очакваме от това уникално спортно реалити?

СЕ: Приятели, имаме нужда от вашата морална подкрепа, бъдете духом с нас по време на това изключително сериозно и тежко изпитание – “Дунав Ултра 3”. Благодарим ви. Със сигурност не очаквайте нагласено лигаво шоу от типа Биг или Вип Брадър.

На старта ще застанат сериозни и отговорни бойци, които са отделили значителна част от времето си за солидна подготовка, знаят какво ги очаква и ще се борят мъжки като бойна единица, преодолявайки пределно натоварване на организма за постигане на успешен финал. Така че, очаквайте петима атлети, които ще преодоляват доста препятствия, ще си помагат, ще се надъхват взаимно и нека силата е с нас. 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.