“100-те Дунав Ултра забележителности” – първа информация за велосипедния пътеводител

Общо 115 са предварително селектираните места и обекти, които дават заявка да бъдат включени в предстоящия първи по рода си велосипеден пътеводител “100-те Дунав Ултра забележителности”. Проучването за избор на знакови места в близост северната граница на България, които набиращия популярност едноименен веломаршрут ще популяризира, продължава вече повече от две години.

“При избора сме взели под внимание уникалността и многообразието, което предлага поречието на река Дунав у нас и връзката с Черно море на територията на България, която веломаршрутът “Дунав Ултра” прави. Едно е сигурно, продуктът по който работим е с марка 100% произведено в България” – каза Борис Бегъмов, създател на “Дунав Ултра”.

Дунав Ултра веломаршрут

Веломаршрутът “Дунав Ултра” свързва северната граница на България в един общ туристически продукт

Веломаршрутът  “Дунав Ултра” нашумя през последните години, свързвайки в един общ туристически продукт  най-северозападното населено място на страната с. Куделин с най-североизточното такова – с.Дуранкулак.  Маршрутът следва поречието на река Дунав и завършва на Черно море, предлагайки две опции за преминаване, условно наречени “Скоростно” и “Туристическо”. При “Скоростно” преминаване се пропускат някои региони, които са труднопроходими за шосеен велосипед. През 2017 г. маршрутът спечели престижната награда “Иновация на годината в туризма“.

От своя страна своеобразният пътеводител посветен на маршрута обещава да е в изключително интересен продукт, той ще комбинира в иновативен формат, и през призмата на “Дунав Ултра” велопътешествието, всичко най-интересно, което предлага Дунавския регион, Добруджа и Северното Черноморие. Пособието обаче ще може да се ползва и от по-широк кръг любители на приключенията – включително такива, които биха се впуснали да пътешестват с автомобил, кемпер или дори мотор.

Басарбовският скален манастир е сред “100-те Дунав Ултра забележителности”

“Целта ни е да обърнем внимание както на основните градове по поречието на реката, така и да представим обекти и интересни туристически находки, обвързани с малките населени места по Дунава и Добруджа. Чрез нашият пътеводител ще надникнем в дунавското село и ще се опитаме да го извадим от забвението, на което незаслужено е обречено през последните години. За нас без никакво съмнение поречието на река Дунав и Добруджа са световни продукти, именно така искаме да представим региона, именно така ще изглежда и нашият продукт” – обобщава идеята за “100-те Дунав Ултра забележителности” Бегъмов.

За сега единствената информация, е, че с най-много обекти ще присъстват гр. Русе, гр. Видин и гр.Силистра с по 6 представени обекта. Следват гр.Свищов, гр. Тутракан, гр.Оряхово и гр.Никопол с по 4 обекта. гр. Белене е представен с 3 обекта, гр.Козлодуй и гр.Добрич – с два обекта.

“100-те Дунав Ултра забележителности” ще надникне в някои от най-интересните места из българските села по Дунава

Изборът на забележителностите е в широк диапазон – присъстват археологически, религиозни или културно-исторически обекти, защитени местности и природни феномени, паметници и места свързани с българската и световна история, създадени в близкото минало структури, представители на животинския свят и дори някои от емблематичните за региона гастрономични специалитети.

“Пътуването по веломаршрута “Дунав Ултра” е потапяне в един уникален и различен свят – този на великата река Дунав. “100-те Дунав Ултра забележителности” ще представят този невероятен регион от античността до днешни дни по начин, който никой до момента не го е правил. Този проект е вдъхновен от и ще бъде посветен на популяризирането на населените места през които преминава или са в близост до веломаршрута “Дунав Ултра” – от малките дунавски и добруджански села – до уникалните с многовековната си история дунавски градове” – обобщава идеята Бегъмов.

 Дунав Ултра набира заинтересовани партньори и финансиране за създаване на пътеводителя “100-те Дунав Ултра  забележителности”.
За информация моля, пишете на dunavultra@gmail.com