60-годишен ветеран и 24-годишна дама ще мерят сили в надпреварата Дунав Ултра 4

Известен е предварителният списък с участници, които заявиха готовност да се впуснат в 570-километрова надпревара с велосипеди по поречието на река Дунав за тазгодишното събитие Дунав Ултра 4: Гладиатори на колела.

Сред тях са 60-годишният колоездач-ветеран Данчо Пейчев от гр. Хасково и 24-годишната надежда Ивета Алексиева от гр. София. Напук на т.нар. “здрав разум”, още две дами са решили да премерят сили с мъжете в лудата 48-часова надпревара с велосипеди по веломаршрута “Дунав Ултра” – сливналийката Силвия Симеонова-Илиева и родената в САЩ Зоуи Холидей.

Заявка за участие в “Гладиатори на колела” е подал и биатлонистът-олимпиец от Сочи 2014 и един от най-добрите бегачи в момента в България – Андрей Гридин.

В списъка присъства и Станислав Христов, който през 2016-та година, заедно с бегача Илиян Лазаров и създателя на веломаршрута “Дунав Ултра” Борис Бегъмов, измина пълната дистанция на маршрута, бягайки 40 км и колоездейки 642 км за 47:30:00 часа.

Още няколко разпознаваеми имена са сред записалите се в “алтернативното велосъбитие на годината”, като сред тях има хора с дългогодишен “стаж” в популяризирането на активния и здравословен начин на живот, а с техните послания предстои тепърва да се запознаем.

Общо 18 българи запълниха на 100% предварително обявената квота за надпреварата, като целта на организаторите от КК “Дунав Ултра” е да бъдат поканени за участие и любители-колоездачи от съседните Сърбия и Румъния. Затова е определена и допълнителна квота за чужденци, която ще даде възможност за евентуалното съседско участие.

Организаторите не крият амбициите си събитието да набира популярност, така че до пет години то да е сред 10-те най-популярни т.нар. “Long Distance Cycling” прояви на континента.

“Считаме, че поречието на река Дунав в България предоставя възможности за организиране на подобно събитие с изключително високо качество, а ако продължаваме да работим толкова добре с институциите, общините и представители на бизнеса, не е далеч денят, в който на старта в с.Куделин ще видим участници от повече от три континента.” – казва създателят на “Дунав Ултра” Борис Бегъмов.

“Но да не забравяме също, че основната идея на събитието “Дунав Ултра” е най-вече да популяризира поречието на река Дунав в България като атрактивна туристическа дестинация. Ние, от колоездачен клуб “Дунав Ултра”, считаме, че това е един от най-перспективните райони за развитие на алтернативен и зелен туризъм и знаем, че тепърва ще се научава за прелестите на българския Дунав не само у нас, а и по света” – допълва Бегъмов.

В този смисъл проявата е официално подкрепена от Министерство на туризма, Българска федерация по туризъм и общините Видин, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Предварителен списък на участници: Дунав Ултра 4: Гладиатори на колела – 8-9 юли 2014 г.

1. Евтим Петков Стефанов (37, Видин)
2. Николай Георгиев Сурчев (44, Нова Загора)
3. Иван Валериев Радев (36, Провадия)
4. Владислав Валериев Иванов (32, Перник)
5. Еленко Иванов Еленков (37, София)
6. Андрей Викторович Гридин (28, Шчучинск, Казахстан)
7. Силвия Желязкова Симеонова-Илиева (33 Сливен)
8. Георги Атанасов Ангелов (53, Хасково)
9. Искрен Иванов Иванов (36, Разград)
10. Цанко Николаев Димитров (52, Попово)
11. Цветан Иванов Близнаков (34, София)
12. Данчо Христов Пейчев (60, Хасково)
13. Ивета Алексиева Алексиева (24, София)
14. Ангел Димитров Йончовски (27, Ботевград)
15. Йордан Тодоров Ставрев (40, Попово)
16. Румен Христов Вачев (35, Плевен)
17. Станислав Евгениев Христов (39, София)
18. Неделчо Иванов Христов (30, Добрич)

Квота за чужденци:

1. Зоуи Розан Холидей (32, Мерил, Великобритания)
2. TBC
3. TBC
4. TBC
5. TBC
6. TBC