700 километра на велосипед – с жажда за живот!

(English version HERE) Само преди броени дни 72-годишният Петър Димитров (Варна) стана най-възрастният колоездач, изминавал до момента 700-те километра на нашия маршрут. Ветеранът премина разстоянието от Видин до Дуранкулак за по-малко от 7 дни, доказвайки, че няма възрастови граници, когато търсим приключение.

Зад впечатляващото постижение на Бай-Петър, обаче, се крие още по-вдъхновяваща история и кауза, която научаваме от личен пост във Фейсбук на създтеля на маршрута Дунав Ултра Борис Бегъмов.

“72-годишният Петър реши да ми сподели за рак-а, още по време на старта във Видин. Каза, че има усет за хората, а усетът му го води, че може да ми се довери. Каза още, че иска да говори за химиотерапията, за да помогне и на други хора да живеят пълноценен живот. Ще дойдеш ли с нас отново догодина? – попитах го седем дни по-късно, докато правихме Q&A в Дуранкулак. А той ме погледна право в очите, направи пауза и с нахлуващи сълзи каза: Борис, занапред докато съм жив и мога да се движа – няма да пропусна нито една година да бъда част от твоето Дунав Ултра приключение. В този миг сълзи изпълниха и моите очи, но сякащ хипнотизирани – и двамата не можехме да спрем да се гледаме един друг. Малко след това стиснахме ръце – силно и продължително, след което се разделихме…

Днес седя на същото място, където оставих Петър, гледам морето и слушам шума на вълните. Вятърът е изпънал 6-метровото знаме на Дунав Ултра. А в главата ми се рее вдъхновяваща история за 72-годишен мистичен маратонец-колоездач, който се появи внезапно, прекоси 700 километра по Дунава и Добруджа – та до морето, с едничката проста цел – да отпие жадно още една голяма глътка …живот!”

Facebook: Boris Begamov

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.