Анкета Дунав Ултра – попитахме 100 колоездачи

(Read in English) 24 часа след “отваряне” на предварителните регистрации за тазгодишното промо-събитие Dunav Ultra: Back To The River 2021, дефинираме интересът на желаещите да се включат в приключението като висок. Събитието се налага като международно, вече ясно отличаваме и някои тенденции при участниците, пожелали да преживеят приключението Дунав Ултра.

Виж още: Dunav Ultra: Back To The River 2021 –  Предварителна регистрация

Вижте любопитна информация, която получихме от над 100 анкетни карти на участници от България и Румъния, които обработихме след първите 24 часа, откакто обявихме записването.

 • По време на ежегодното Дунав Ултра събитие, най-много българи заявяват, че искат да участват в приключението “Индивидуално” (приятели се разбират предварително и се записват поотделно, бел.ред.). За колоездачите от Румъния –  най-привлекателна към този момент е категорията “Екип 2-ма колоездачи”.
 • И при двете държави имаме заявки за участие на смесени екипи в най-колоритната категория “Екип 4-ма колоездачи”.
 • Най-популярни видове велосипеди за Дунав Ултра приключението, според самите колоездачи са: 1. Класически шосеен велосипед 2. Адаптиран планински или гравел велосипед 3. Туристически велосипед.
 • За тазгодошното издание за първи път имаме заявки както от България, така и от Румъния за участие с тандем велосипед (велосипед за двама души).

Ето и малко любопитна “логистична” информация. Колоездачите както от България, така и от Румъния предпочитат стандартни хотелски (две-три звезди) услуги, но къщите за гости в България също са добра опция за тях. В общия случай няма високо търсене както на крайно евтини варианти за нощувка – така и на луксозни такива – тук златната среда е безспорен фаворит. На този етап желаещи да използват палатка по време на приключението са единици.


Любителското колоездене е социален спорт – в свободното си време колоездачите се срещат помежду си, хапват, пийват и се забавляват, докато практикуват своето хоби. Когато са на по-дълго пътешествие, те очакват от страна на домакините нормално посрещане, чиста баня, усмивка и удобно легло. Който им го предложи –  те са готови да препоръчат горещо или да се върнат отново там, а приключението Дунав Ултра го доказва! Така например,  30% от анкетираните вече са минавали маршрута поне веднъж! За някои тази година ще бъде втори, трети, а дори и четвърти път!


Повечето, попълнили нашето допитване, очакват да опитат от местна кухня – вкл. дунавска или морска храна. В година, която предизвикателство е за всички държави – участниците в Дунав Ултра са мотивирани да участват в приключението заради компанията на приятели, да са по-близо до природата , както и да предизвикат себе си в изминаването на 700-километровата дистанция на маршрута.

На въпрос за колко време планират да изминат маршрута  – предпочитанията, които посочват приключенците се подреждат така:

  1. “До 5 дни”
  2. “До 7 дни”
  3. “До 3 дни”
  4. “Повече от 7 дни”

Екстремно краткото изминаване на маршрута за “Под 48 часа” остава бутикова, но желана категория – според предварителните заявки – около 10 ще са колоездачите от България и Румъния, които тази година ще се пробват да изминат разстоянието от Видин до Дуранкулак за по-малко от 2 дни. Към момента най-бързият колоездач изминавал маршрута “Дунав Ултра” е пазарджиклията Цветан Чорлев, през 2019 г.

*Напомняме, че информацията по-горе касае ежегодното ни промо-събитие.  През настоящата година (от началото на м.май) предстои за първи път да предложим т.нар. “отворено Дунав Ултра приключение”, при което всеки желаещ, ще може да закупи “Дунав Ултра адвенчър бокс – лайт”, след което сам или с приятели да измине маршрута, в свободно избран период на годината.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.