durankulak

Аспарухов вал, къщата на Филип Тотю и плажовете на Дуранкулак сред “100-те Дунав Ултра забележителности”

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

(Read in English) Ежегодно, на 2-ри април, публикуваме актуален списък на “100-те Дунав Ултра забележителности” – специална подборка на исторически обекти, интересни места, природни феномени, животни и храна – част от идентичността на нашия маршрут. Селекцията се изготвя на база нашите проучвания за общото състояние на забележителностите, тяхната поддръжка и обратната връзка, която ни дават самите участници в ежегодното Приключение Дунав Ултра.С наближаването на новият сезон нови четири обекта кандидатстват да влязат в тазгодишното издание на 100-те Дунав Ултра забележителности – 2021 и това са:
  • Аспаруховият вал между гр.Лом и гр.Козлодуй: Огромна според вида си структура и единият от общо трите вал-а (9 метра вкл. 6 м. над земята, 3 м изкоп под земята), които били изградени като изкуствена преграда, очертаващи западната граница на българската държава. В днешни дни маршрутът “Дунав Ултра” пресича от запад на изток и перпендикулярно точното място, където била разположена огромната изкуствена преграда (от р.Дунав до с. Хайредин), като по този начин символично се навлиза в границите на прабългарската държава.
  • Къщата музей на войводата Филип Тотю в гр. Две Могили: Счита се, че със сражение на четата на Филип Тотю (през 1867 г. ) в местността Пустията, недалеч от с. Върбовка, се дава начало на организираната военна борба за Освобождението на България. За първи път именно четниците на Тотю слагат метален лъв на калпаците си, а бойното им знаме  – първообразът на българския флаг, днес може да се види в къщата-музей Филип Тотю в гр. Две могили – мястото където войводата прекарва последните години от живота си.
  • Северният и южният плаж на Дуранкулак са последните пясъчни ивици на територията на България. Това са едни от най-дивите места граничещи с Черно море на север от Шабла. Между двата плажа се намира къмпинг Космос – физическата точка, където Дунав Ултра посреща участниците в ежегодното приключение Дунав Ултра. (на снимката)
Наскоро обявихме и други кандидати да влязат в тазгодишния представителен списък сред които: “Пантеонът на възрожденците” в Русе, “Червената къща” в Лом, Морският фар на нос Шабла, скалните манастири до с. Балик и др.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.