Дунав Ултра зима в крепостта Баба Вида

Намираме се в сърцето (извитите стълби) на крепостта Баба Вида във Видин. Тя е единствената напълно запазена средновековна крепост в България. През годините предназначението й е било различно, а в наши дни Баба Вида е един от най-интересните исторически обекти в страната и по веломаршрута “Дунав Ултра” в частност. 

Според една от легендите, наименованието Вида идва от името на дъщеря на богат болярин, който владеел земите от Стара планина до Карпатите. Вида имала две сестри – Гъмза и Кула, които не сполучили в браковете си. Те разделили владенията помежду си и се омъжили след като баща им умрял. Заради неуспешните бракове на сестрите си (мъжете им пропилели тяхното наследство), Вида не искала да се омъжи и отхвърляла всички предложения, които й отправяли кандидатите. Построила замъка и останала в него до края а живота си. Поданиците на Вида били много доволни, защото ги защитавала от враговете. След нейната смърт, те кръстили крепостта „Бабини Видини Кули“ в знак на почит и благодарност.

Крепост Баба Вида през зимата, 2017 г.

baba vida

Подкрепете този пост с лайк и шер, за да популяризираме веломаршрута “Дунав Ултра” и го направим една от най-привлекателните велодестинации в Европа.

vidin 01