basarbovo rock monastery

Басарбовският скален манастир изумява в ново Дунав Ултра промо видео

(Read in English HERE) Нa 7 февруари от 20:00 ч. в YouTube е премиерата на ново Дунав Ултра видео, създадено в подкрепа на тазгодишното колоездачно приключение Дунав Ултра: Via Pontica 2019. Материалът е с най-дълга продължителност от всички излезли до момента официални промо видеа – то представя в близо три минути един от най-впечатляващите обекти от веломаршрута “Дунав Ултра” и изобщо в България – Басарбовският скален манастир (с.Басарбово, Русенско).

Виж още: Научете кои са 100-те Дунав Ултра забележителности

Интересно за мястото е, че то е единственият действащ скален манастир в страната. За неговия “патрон” Димитър Басарбовски (реално съществуваща личност) се споменава още в “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. В днешни дни Св. Димитър Басарбовски е изключително почитан в Румъния – той е официално канонизиран като светец – покровител на гр.Букурещ.

Басарбовският манастир е включен като “контролна точна” номер 6 в шестото поред издание на колоездачното приключение “Дунав Ултра”.  Общо 10 са специално избраните места – т.нар. контролни точки, през които участниците ще трябва да преминат по време на 680 км преход от гр. Видин в посока Черно море.

Всички обявени 100 места за събитието вече са резервирани, като 1/3 от тях са ентусиастите от Румъния. Това превръща колоездачното приключение “Дунав Ултра” в най-масовото по рода си събитие по едноименния веломаршрут, следващ повечието на река Дунав в България

Каузата на проявата е популяризиране на 89 населени места, през които веломаршрутът преминава. Сред тях са всички дунавски градове вкл. Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Гледайте премиерата на видеото първи, абонирайки се в нашия YouTube канал ТУК.

Не пропускайте да видите и излезлите до момента видеа:

Промо видео #1:  Белене, Силистра, Русе, Видин, Козлодуй, пристанище Остров
Промо видео #2:  Църквата Света троица, гр.Свищов
Промо видео #3:  Кораба Радецки и мемориал Христо Ботев, гр. Козлодуй

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.