осман пазвантоглу джамия

Чудесата на Дунав Ултра: Библиотека и джамия на Осман Пазвантоглу, Видин

Библиотеката и намиращата се буквално на метри до нея джамия, създадени по поръчка на Видинския владетел Осман Пазвантоглу (1758-1807), са изключителна ценна туристическа находка и задължителен за посещение обект, когато се озовете в гр.Видин. Запазените до днешни дни сгради са уникални по своята същност, историческа стойност и предназначение.

Без да ви отегчаваме с излишни факти, все пак ще ви насочим, че Пазвантоглу е едновременно сред най-успешните и най-страшни владетели на Видин и Северна България, за цялата история на османското владичество и не само. Според историци, бащата на Осман – Йомер е бил еничар – съгласно наличните архиви той е бил “ага” на 31-ва еничарска рота.

Виж още: Невероятната история на чешма Елия, Никопол

Осман Пазвантоглу (Източник: Croatian State Archives)

Бурният живот на бащата и сина ги въвеждат в различни съвместни исторически и житейски ситуации (далеч по-впечатляващи от холивудски филм), вследствие на които и двамата се превръщат по един или друг начин във врагове на султана. В един момент се стига до там, че Йомер е екзекутиран, а възмъжалият Осман бяга от Видин, за да спаси главата си.

Животът обаче предлага невероятния обрат от “разпни го” до “осанна”, като през 1794 г. Осман Пазвантоглу се връща, влиза в и превзема Видин, водейки собствена войска от над 1000 еничари.

От там насетне той се утвърждава като един от най-силните и безкомпромисни владетели, който Видинските околия и изобщо Балканите са виджали до момента. Съюзът на Пазвантоглу с кърджалиите* превръща войската му в истинско страшилище както за християни така и за мюсюлмани – където мине няма прошка за никого, който не се съобразява със закона и поставените от него условия. Все пак има сведения, че по време на Пазвантаглу, раята го тачела и подкрепяла, защото се отнасял сурово, но и твърде принципно с нея.

Същевременно в различни години въоръжените му отряди кръстосват и владеят Балканите, стигайки до Белград, Пирот и София през Свищов, Търново и Влашко, та чак до Тутракан, Силистра и Варна. Стига се до там, че султанът на три пъти изпраща турската армия, която да свали Пазвантоглу от власт, но армията така и не успява да превземе Видин. Пазвантоглу създава прецедент, получавайки официално Видинска автономия и уникален за Инперията статут на самоуправляващ владетел.

осман пазвантоглу джамия

Джамията на Осман Пазвантоглу отвътре. Кликни за да увеличиш.

Вероятно за това на върха на минарето на построената от Пазвантоглу джамия няма да видите полумесец – вместо това той нарежда да изковат и да сложат най-отгоре загадъчен символ, наподобяващ стилизирана пика, или другояче погледнато – обърнато сърце. Знакът и днес може ясно да се види дори с просто око и е уникално в световен аспект изключение, що се отнася до предназначението, посланието и местоположението му . Същото “сърце” ще видите и над входа на съседната сграда позната като Библиотеката на Пазвантоглу.

Самото библиотечно хранилище е буквално на три метра от джамията – представлява малка, но масивна каменна постройка наподобяваща куб. Има един единствен вход, а покривът е объл със специфичен за онова време обков върху покрива. Отвътре помещението е конструирано така, че ценните книжа да могат да се подреждат и съхраняват по стандарт.

Информациятa, която в днешни дни има за Пазвантоглу, е, че е бил изключително начетен мъж, негова заслуга е подбора, събирането и опазването на 2664 тома книги, вкл. такива с различна “светска” тематика – география, история, медицина. В днешни дни 650 тома от тези издания се намират в Народната библиотека, а останалите са в Турция.

осман пазвантоглу библиотека

Библиотека на Пазвантоклу. Кликни на снимката, за да видиш сърцето-пика.

В двата обекта (джамията и библиотеката) днес може да се надникне и да се разгледа – при това безплатно. Те се намират в Дунавският парк на Видин, буквално на стотина метра от реката и на няколкостотин метра от наскоро реставрирана постройка – единственият отстанал от т.нар. складове на Пазвантоглу.

Ако се отбиете и в Кръстатата казарма (сграда за настаняване на най-верните войници на владетеля) ще може да затворите кръга, потапяйки се изцяло в атмосферата на един невероятен исторически комплекс – част от уникалната история на гр. Видин.

* Кърджалии: Разбойници, действащи като въоръжени групи на Балканския полуостров през XVIII-XIX в. Преминаването им през населени места е предизвиквало истински ужас и безмилостно опостушение. В бандите са влизали хора от различни етноси, но винаги са били водени от достатъчно начетени във военното дело лидери. Заграбената плячка се отнася в тайни свърталища из планините, но най-вече из Стара планина и Родопи.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.