Борис Бегъмов – създател на Дунав Ултра пред Призни.бг

Броени дни след като маршрутът Дунав Ултра се нареди сред Топ 50 дестинации в света – Best In Travel 2024, на медийния гигант-издател в туризма Lonely Planet, създателят на веломаршрута Борис Бегъмов отговаря на въпроси на Лилия Христова, специално за сайта Призни.

Лилия Христова, Призни: Тази година „Дунав Ултра“ навърши 10 години. Как се зароди идеята за реализирането на проекта и каква е мисията, която стои зад осъществяването му?

Борис Бегъмов.: Дунав Ултра се зароди спонтанно, като част желанието за лична промяна. Но еволюцията на този супер-проект е несъмнено свързана с личния ми опит, придобиван през годините в различни сфери. Натрупванията позволиха първоидеята да се трансформира от малко приключение на трима приятели, в реално действащ прототип и модел – нагледно портфолио за възможната икономическа перспектива на огромен по мащабите си регион.

Веломаршрут Дунав Ултра

Неизменно, за мен развитието на проекта Дунав Ултра винаги е било водено от убеждението, че дребният частен и семеен бизнес, съчетан с ангажираността от страна на местните общности и стимул от държавата, е основата – гръбнакът за успешното развитие на подобен модел. Разбира се, когато се споменава бизнес, през призмата на Дунав Ултра всичко това обвързано с грижа към природата и съзидателност спрямо околната среда.

Дунав Ултра е екосистема, която дефинира нов стандарт и добавя стойност в качеството на живот в нашето общество на фундаментално ниво.

.: Какви бяха трудностите, през които преминахте, при създаването на „Дунав Ултра“?

Б. Б.: Винаги съм приемал трудностите като неизменна част от пъзела на живота – нещо като водата, която по естествен начин си прокарва път между скалите. Чисто практически, за Дунав Ултра беше ключов момент, когато българи припознаха идеята, че преминаването по маршрут в този регион, е интересно преживяване.

Преди Дунав Ултра, поречието на Дунава в България не представляваше абсолютно никакъв интерес за пътешестващи на велосипед от страната – бяхме на кота абсолютна нула. До този момент местните по Дунава виждаха преминаващи колоездачи от най-различни страни, но езиковата бариера им пречеше за да се запознаят с естеството на това преживяване, да вникнат в смисъла на този вид пътешествие и да осъзнаят собствената си уникалност, за да я трансформират във възможност.

Друг изключително важен момент, е, че успяхме да свържем в един общ туристически продукт поречието на Дунав и Добруджа, което ако за населените места по Дунава е естествена даденост заради реката, то за региона на Добруджа – е изключителен шанс.

След 10 години целенасочена работа на неизброим брой местни хора, доброволци, общини, организации и частни компании Дунав Ултра се намира на стартовата линия за бъдещо лавинообразно нарастване на интереса към маршрута…

Прочетете продължението на материала в сайта Призни –ТУК>>

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.