Чудесата на Дунав Ултра: Синагогата във Видин

Синагогата в гр. Видин е уникална по рода си сграда, която впечатлява със своята архитектура, история, близко минало и евентуално…бъдеще. На пръв поглед постройката наподобява руини от античността, но вглеждайки се по-внимателно в нейната фасадата, ще откриете елементите на далеч по-модерна култура.

Видинската синагога е еврейски молитвен дом построен малко преди и открит през далечната 1894 г. Тя е създадена във времена, когато градът е бил в очевиден възход, било е практика да се даряват средства за изграждане на различни по вид обществени и духовни сгради.

Виж още: Гомотарци, Сланотрън, Неговановци, Видин или 30 невероятни кадъра от веломарштута “Дунав Ултра”

Еврейската общност в страната и във Видин била както многолюдна – така и единна – това предопределяло и желанието да се инвестира в съхранение на ценностите на тази култура.

синагога

Синагогата във Видин – едно от най-забележителните архитектурни изпълнения в града (Кликни и увеличи)

Изпълнението на проектанти и майстори дефинира синагогата като една от най-значимите подобни сгради в и извън пределите на страната, зданието е и втората по големина синагога в България, след тази в София.

Казват, че независимо от религиозната си принадлежност, всички жители на Видин се гордеели със синагогата, защото въпреки, че тя се появила 15 години преди софийската, продължавала да съперничи по блясък със своето уникално архитектурно и интериорно изпълнение.

Цялото оборудване: дървен материал, чинове, полилеи било доставено от Унгария и Австрия. Синагогата във Видин следвала желанието за утвърждаване новите ценности за града – развитие, просперитет, бурен културен живот.

синагога във видин

През 1948 г.,1200 евреи напускат Видин. (Кликни и увеличи)

Но уви! Както често се случва на Балканите, историческите събития рязко променят посоката на обществения приоритет – през 1948 г. над 1200 видински евреи напускат града в посока Израел. Във Видин остават буквално няколко десетки еврейски семейства, а през 1950 г. молитвеният дом е предаден за съхранение на държавата. По онова време комунистите решават да превърнат помещенията в склад, което бавно започва да амортизира постройката.

Все пак през 1980 г. се взима ново решение – за трансформиране на сградата от склад – в място за културни събития. Започват ремонти, при които се премахва покрива, и се излива солидно количество бетон в основите, отливат се се вътрешни стълби. Демокрацията обаче обърква плановете на проекта и синагогата остава непокрита в положение на …изчакване. Изчакването стартира процеса на разруха на бързи обороти, за кратък период зданието започва да придобива вид на руинa от античността.

Синагогата във Видин – макет (Кликни и увеличи) сн. фондация Тодор Нанчев

В днешни дни, въпреки състоянието си, синагогата е сред най-интересните архитектурни обекти на Видин. Тя е и една от първите атракции, които чужденците виждат, пътувайки с круиз по Дунав или по веломаршрута по поречието на реката. Интересно е, че сградата наистина има голям шанс да възкръсне, след като през 2017 г. еврейската организация “Шалом” дари на Община Видин и земята, върху която е разположена постройката.

Условието на “Шалом” беше сградата да започне да се реставрира до 5 години и да бъде превърната в културен център. От управата на Видин пък дори се произнесоха, че очакват пълното възстановяването да се случи в този срок.

Така историята на пустеещата днес градската синагога и нейното евентуално възкръсване, се проектира във вдъхновение и надежда за поредното възраждане на Видин. На теория до този момент остават пет години.

Виж още: Кошава, Видин, Капитановци или 30 спиращи дъха фотографии от веломаршрута “Дунав Ултра”