Чудесата на Дунав Ултра: Синагогата във Видин

(Read in English HERE) Синагогата в гр. Видин е уникална по рода си сграда, която впечатлява със своята архитектура, история, близко минало и …бъдеще. Преди дни стана ясно, че един от символите на днешното поречие на Дунав в България буквално ще възкръсне, след като новият собственик на сградата – Община Видин, защити проект за пълното възстановяване и превръщането й в действаща модерна туристическа атракция.

„Нашето намерение е да възстановим Синагогата в автентичния й вид, тя е построена по подобие на еврейския храм в Будапеща и е втората по големина в България след софийската” – информира кметът на Видин Огнян Ценков.

Думите на кмета звучат уверено и предвещават факта, че е на път е да се случи истинско чудо – днешните руини от Синагогата наподобяващи гледка от апокалиптичен филм, ще заблестят отново, връщайки по този начин гордостта и достойнството на видинчани!

Но защо възстановяването на една сграда е толкова важна стратегическа цел за Видин? За да оценим реално необходимостта, трябва да се върнем назад в годините.

Видинската синагога е еврейски молитвен дом построен малко преди и открит през далечната 1894 г. Тя е създадена във времена, когато градът е бил в очевиден възход, било е практика да се даряват средства за изграждане на различни по вид обществени и духовни сгради. Еврейската общност в страната и във Видин била както многолюдна – така и единна – това предопределяло и желанието да се инвестира в съхранение на ценностите на тази култура.

Казват, че независимо от религиозната си принадлежност, всички жители на Видин се гордеели със синагогата, защото въпреки, че тя се появила 15 години преди софийската, продължавала да съперничи по блясък със своето уникално архитектурно и интериорно изпълнение.

Цялото оборудване: дървен материал, чинове, полилеи било доставено от Унгария и Австрия. Синагогата във Видин следвала желанието за утвърждаване новите ценности за града – развитие, просперитет, бурен културен живот.

Историческите събития рязко променят посоката на обществения приоритет – през 1948 г. над 1200 видински евреи напускат града в посока Израел. Във Видин остават буквално няколко десетки еврейски семейства, а през 1950 г. молитвеният дом е предаден за съхранение на държавата. По онова време комунистите решават да превърнат помещенията в склад, което бавно започва да амортизира постройката.

Все пак през 1980 г. се взима ново решение – за трансформиране на сградата от склад – в място за културни събития. Започват ремонти, при които се премахва покрива, и се излива солидно количество бетон в основите, отливат се се вътрешни стълби. Демокрацията обаче обърква плановете на проекта и синагогата остава непокрита в положение на …изчакване. Изчакването стартира процеса на разруха на бързи обороти, за кратък период зданието започва да придобива вид на руинa от античността.

В днешни дни, въпреки състоянието си, синагогата е сред най-интересните архитектурни обекти на Видин. Тя е и една от първите атракции, които чужденците виждат, пътувайки с круиз по Дунав или по веломаршрута по поречието на реката. През 2017 г. еврейската организация “Шалом” дари на Община Видин и земята, върху която е разположена постройката, което предостави възможност новия собственик да се опита да върне достойнсвото на Видинчани, чрез пълната реставрация на обекта, което ще се случи.

Общото въстановяване на сградата е на стойност близо 10 млн лева, като почти 85% от сумата се осигурява след одобрен бизнес проект по процедура „Развитие на туристически атракции“, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.  Според така изготвения проект днешните руини ще се превърнат в печеливша атракция под формата на изложбено пространство, музей, многофункционална зала за събития и парково пространство. Очаква се възстановяването да продължи 2 години, като през 2021 г. сградата ще започне да изпълнява своите функции.

По време на представянето на идейния проект стана ясно, че на входа на Синагогата е имало две мраморни плочи с изписани на иврит имената на видинчани евреи, загинали във войните за Освобождението и запазването на независимостта на България: “Тези плочи ги открихме в Регионалния исторически музей, запазени в цялостен вид и след като завършим проекта, отново ще ги монтираме на входа” – обещава видинския кмет.

Синагогата във Видин присъства под  N11 в пътеводителя “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.