DACIA влиза в приключението Дунав Ултра

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

За пръв път най-дългият веломаршрут у нас Дунав Ултра има удоволствието да обяви партньорство с популярен автомобилен бранд, под формата на официална лятна кампания. 

В рамките на това сътрудничество, членовете на DACIA – Duster Adventure Club ще могат буквално да преживеят приключението Дунав Ултра, получавайки лимитирана серия комплекти с принадлежности и специален достъп до Мобилно приложение Dunav Ultra – официалния  начин за пътешествие по маршрута и сдобиване с Дунав Ултра Сертификат.

dacia duster

Благодарение на сътрудничеството, участници и феновете на двата бранда ще видят и помощни (съпорт) автомобили DACIA, по време на традиционното масово изминаване на маршрута от Видин до Дуранкулак – начало 4-5 септември, гр. Видин, т.г.

Чрез партньорството си с DACIA, Dunav Ultra извежда едноименното приключение и туризма в Северна България на ново ниво, предоставяйки възможност на още по-широк кръг привърженици на вълнуващи преживявания да посетят и изследват нови за тях територии в страната.

Целта на кампанията и усилията на двата бранда е  по този начин да участват активно в популяризиране на региона по поречието на река Дунав и Добруджа в България, насърчавайки семеен и отговорен туризъм, с грижа към природата и околната среда.

du dacia kitСпоред условията на кампанията, членовете на DACIA – Duster Adventure Club ще получат специална лимитирана серия на комплекта Приключение Дунав Ултра, включващ изненади от двата партньора.

По този начин членовете на могат да посетят и отбележат посещение до специалните 26 Контролни точки по маршрута – както с обиколка в района с велосипед, така и посещение на дестинацията с автомобил. 

Цялата информация за пътешествието е представена в Мобилно приложение Dunav Ultra, което е и официалният пътеводител на едноименния маршрут.

* Повече за кампанията Dacia Duster & Dunav Ultra 2023 ТУК>>
** Специален материал за пътешествие с Dacia Duster по маршрута Дунав Ултра ТУК>>

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.