Говорим отново за Дунава! И за новите неща около Дунав Ултра

Егегодните активности по маршрута Дунав Ултра предизвикват за пореден път любопитството на национални медии (Nova, bTV, БНР) и обществения интерес по места. По време на ежегодния масов колоездачен преход по маршрута, една от най-интересните спирки на участниците в него беше в гр. Силистра.

Повече подробности за настоящето и бъдещето на Дунав Ултра, представя създателя на проекта Борис Бегъмов, отговаряйки на въпроси за регионалния сайт Silistra News. По-долу публикуваме съкратена версия на интервюто:

.: Каква е мисията на Дунав Ултра и как се развива тя през времето – като представяне на спорт, като представяне на здравословен начин на живот, представяне на дунавския регион, или всичко това заедно?

ББ: Изключително интересна е трансформацията на самия проект от началото му до момента, тъй като той започна като лично предизвикателство – спортно такова, екстремно, бих го нарекъл. Да се измине разстоянието от най-северозападното до най-североизточното населено място на България в рамките до 48 часа с велосипед.

През годините обаче идеята еволюира и след като започнахме да се завръщаме ежегодно в региона в близост северната граница на България, за нас стана ясно, че тук има нещо повече от идеята за екстремно предизвикателство. Регионът разполага с огромен ресурс и достатъчно обем собствена идентичност, за да може да бъде представен като едно алтернативено, но достатъчно интересно преживяване. Водеща съставна част в това преживяване, разбира се, е самата река Дунав като най-големия континентален подобен европейски обект. Оттук насетне вече произтича и всичко, което през годините се асоциира с “Дунав Ултра”, достигайки в днешния си вариант една завършена идея за туристически веломаршрут.


.: В миналото цивилизацията и животът са се развивали около реки. В тази част на Дунав май сега не е така? По-скоро се води изостанал район. Къде виждате потенциала и как го намирате?

ББ: Както обичам да казвам, за Дунава 50 години са нищо време. Тоест, в този регион чисто исторически погледнато – от дълбока античност до ден днешен – постоянно са се преселвали, изселвали и смесвали народи, цивилизации и култури. Но винаги, каквото и да се случва, населени места тук може привидно да замират, но после се възраждат отново. Самата река, както отбелязахте, е източник на живот.

Твърдо вярваме, че предвид общата идея за развитието на този граничен регион между България и Румъния, в следващите може би 10-15 години ще бъдат предприети достатъчно стъпки и положени достатъчно усилия за неговото развитие. “Дунав Ултра” вече е част от това развитие и част от новото, по-добро бъдеще на региона.


.: Как взаимодействате с общините – помагат ли ви, включват ли се, осъзнават ли “печалбите”, “дивидентите”, които могат да извлекат от такова събитие?

ББ: Повечето общини приемат с интерес инициативата за развитие на маршрута, но все още не осъзнават колко голям е потенциалът. С някои общини вече работим доста добре, а други тепърва се ориентират във възможностите. Но категорично мога да кажа, че като цяло взаимодействието ни с общините еволюира в положителна посока. “Дунав Ултра” е проект, който се появи по малко по-различен и нестандартен начин – една идея, която се надгради органично през годините. Ние, като частен проект, търсим най-точния и правилен начин, по който може да доставим посланието до обществения сектор. И в този наш път настройваме работата и с общините, като за радост имаме подкрепата на все повече от тях.


.: Тази година велопоходът беше предшестван от бягане (730 км. за 7 дни) на ултра маратонеца Владимир Ставрев – събитието “Дунав Ултра – Маратонът”. Ще се утвърди ли това като дейност, като събитие, част от дейността на “Дунав Ултра” за в бъдеще – да има и догодина такъв маратон, и каква беше целта?

ББ: Много интересно беше цялото събитие “Дунав Ултра – Маратонът”. Защото то е нещо, което не беше правено в България в такъв формат и постигна много голям ефект и въздействие върху много хора, които проявиха жив интерес. Бягането на Ставрев следиха и хора, които нямат нищо общо със спорта.

Кампанията “Дунав Ултра-Маратонът” е част от една по-дългосрочна концепция, която стои като предизвикателство пред нашия екип. И тя е “Дунав Ултра” да участва в различни инициативи на местно ниво – колоездачни състезания, бегачески състезания… и не само състезания, но и инициативи, които са свързани с да речем кулинарни, фолклорни, музикални, исторически или други фестивали…


.: Създадохте тази година и бира “Дунав Ултра”, как ви хрумна идеята и каква е целта на този продукт?

ББ: “Дунав Ултра” пивото е нашата лятна освежаваща напитка – подарък за колоездачите и не само. Въпреки че е комерсиален продукт, бирата е създадена не толкова с цел печалба на пари. Тя допълва концептуално цялата идея за удоволствието от пътуването по маршрута и за асоциирането на пътешествениците с него. Ние имаме вече няколко серии от продукти, които предизвикват висок интерес по сходен начин.

Така например – специална разработка на колоездачна блуза “Дунав Ултра”, която вече се налага като търсен продукт. С нея колоездачите се разпознават по-лесно по маршрута, блузата буквално отваря врати по маршрута. Бирата е също част от тази концепция. За следващата година целта ни е да доставяме бирата на повече места по поречието на Дунав, като считаме, че това ще мотивира допълнително частния бизнес да припознае нашата идея.

.: А на самия веломаршрут обликът му сега ще бъде повече като екстремно преживяване или като туристически преход?

ББ: В контекста на казаното по-горе – категорично е туристически преход и уникално приключение. Както казах, посоката, която следваме, ще даде възможност на хора, които нямат чак толкова сериозна физическа подготовка, просто да могат да преживеят срещата си с региона по поречието на Дунав и Добруджа. Едно цялостно потапяне в приключенския ритъм по маршрута или пък на няколко етапа в различни части на сезоните или на годината.


.: Какво предлагате в т.нар. Кутия за приключения на “Дунав Ултра”?

ББ: В кутията предлагаме селектирани продукти на нашите спонсори, както и специално изработени за приключението аксесоари. По думите на самите участници, които си набавят “кутията”, това е най-добрият стартов пакет, който се предлага в България и Румъния, независимо от типа събитие. Ние специално подбираме материалите в него по такъв начин, че да подготвим самите участници за интересното преминаване по маршрута.

Нашето колоездачно джърси кара участниците да се чувстват специални и част от една специална общност. От друга страна, в кутията доставяме практични пособия, които се използват по време на самото приключение: средство срещу комари, слънцезащитни средства, енергийни подкрепящи продукти и сувенири, направени със специално отношение и предназначение.

.: Ако погледнем на “Дунав Ултра” като модел за промяна на България, какво можем да видим?

ББ: “Дунав Ултра” е много жив и нагледен модел за промяна на България. Поречието на Дунава като цяло е един невероятен и изключително богат ресурс, чието използване е неоценено и на практика много слабо застъпено. Поречието съхранява и разказва богатата история на модерната цивилизация, ако щете на българската идентичност.

Според нас, именно цивилизационният разказ за бурната история на стария континент през призмата на Дунава е туристически продукт с огромен потенциал. Дунава не е периферия, а икономически, културен и географски център на Балканите и това тепърва ще се осъзнава и развива. Именно за това успехът на проекта “Дунав Ултра” е неминуем.

.: Какво да очакваме догодина от “Дунав Ултра”?

ББ: Цялостно развитие на нашите продукти в частност и маршрута като цяло. Много повече колоездачи-туристи, които ще пътуват по маршрута през лятото и едно страхотно промоционално събитие, което ще бъде надграждане на тазгодишното ни издание.

Очакваме и още повече подкрепа и ангажираност на местното население в малките села и в градовете по време на масовия преход и не само. Очаквайте и някои интересни инициативи в някои от общините, с които партнираме, както и изненади, свързани с цялостното преживяване по Дунава и Добруджа, които подготвяме още от сега.

Пълната версия на интервюто може да прочетете ТУК.

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.