Дунав Ултра: Следвай реката 2020 – подробности

(Read in English HERE) Стартовите пакети за промо-събитието “Дунав Ултра: Следвай Реката 2020″(1.9.2020), ще бъдат в продажба от 15-ти януари. Домакин за трета поред година е гр.Видин, а колоездачният преход съпътстващ проявата,  през тази година ще регистрира седмо поред издание.

Интересът към момента обещава да бъде рекорден – освен колоездачите-приключенци, които ще участват в прехода, в деня преди неговото начало (31.08.2019) във Видин ще пристигнат съпорт екипи, изложители и гости. Специална квота ще гарантира участието на желаещите от чужбина да се присъединят към събитието и прехода. Във Видин ще бъде представено и новото издание на т.нар. Дунав Ултра: Кутия за приключение – всички закупили “Стартов пакет”, ще получат кутията като специален подарък към пакета.

В прехода ще може да се участва “Индивидуално”, в “Екип 2-ма” или “Екип 4-ма”.  За първи път участниците в колоездачното изживяване ще могат да избират измежду два режима (начина) на преминаване на маршрута Дунав Ултра – “Класическо” и “Приключенско”. И в двата режима общата дистанция, която ще се изминава, е в рамките на приблизително 680 километра.

Интересно е, че т.нар. “Приключенски режим” ще предложи алтернативен за преминаване маршрут в някои определени участъци по-близо до река Дунав. Предвид факта, че в тези участъци ще се преминава и по черен път, този вариант обещава да бъде голяма атракция, но подходящ най-вече за тези, които ще участват с велосипеди тип крос кънтри, разновидности на планински, туристически или електрически велосипеди. Към момента е ясно, че районът, който ще включва “Приключенски режим” е участъкът между Русе и Силистра.

През останалата част от прехода всички колоездачи ще се движат по един и същ маршрут, вкл. крайната цел за всички ще бъде да достигнат до района на с.Дуранкулак (Черно море) – най-североизточното населено място на страната и крайна точка на маршрута “Дунав Ултра”. Началото на прехода за всички ще бъде от гр.Видин.

В зависимост от индивидуалния план на всеки, за тазгодишното издание на прехода ще бъдат издавани серификати за изминаване на близо 680-те километра за: “до 2 дни”, “до 3 дни”, “до 5 дни”, “до 7 дни” и за “повече от 7 дни”.

Колоездачният преход “Дунав Ултра” е уникално по рода си много дневно предизвикателство и изживяване – той не е състезание и в него няма награден фонд. Всеки участник или екип сам организира логистиката си и сам избира времето, за което да измине дистанцията на маршрута. Инициативата е кауза за популяризиране на населените места по поречието на река Дунав в България и едноименния маршрут.

От началото на м.март ще бъдат последователно обявявани официалните контролни точки – специалните места (в общия случай това са популярни забележителности), през които ще преминават приключенците-колоездачи. Към момента се знае, че такива със сигурност ще има във Видин, Лом, Оряхово, Белене, Две могили, Русе, Тутракан и Силистра.

Специално за прехода, БДЖ ще включи специализиран транспортен вагон във влаковата композиция с направление София-Видин.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.