Дунав Ултра и новите 100 забележителности

Творчеството на художника проф. Марин Върбанов, Сребърното съкровище от Букьовци, “Бялата лястовица” на Йовков и Природен парк “Персина” са новите предложения, които влязоха в специалната селекция на туристически веломаршрут #1 в България.

В началото на всяка календарна година Дунав Ултра обявява актуалния избор на 100-те забележителности, които дефинират идентичността на маршрута като уникално пътешествие в пространство и време на велосипед. 


Изборът на обектите се определя от възможностите те да се преживеят чрез пълната палитра сетива – визия, вкус, аромат както и на база духовните потребности за естетика, познание и култура.

В подборката намират място световноизвестни или регионални локации, природни феномени, “скрити” за масовата аудитория акценти, културно-исторически обекти, личности, традиционни рецепти и дори характерни за региона представители на флората и фауната.

През настоящата година четири са новите представители, които отсяхме по време на нашето ежегодно проучване по маршрута: творчеството на родения в гр. Оряхово световно признат художник проф. Марин Върбанов, тракийското сребърно съкровище от с. Букьовци (днес гр. Мизия), “Бялата лястовица” на Йовков – почит към учителската и творческа дейност на Йордан Йовков към неговия любим добруджански период и Природен парк “Персина” – единственият природен парк по поречието на река Дунав в България.

По този начин нарастващата популярност на маршрута Дунав Ултра ще насочва интереса както към конкретни населени места по поречието на река Дунав и Добруджа, така и към допълнителни локации и теми, които обогатяват туристическото преживяване в Северна България в частност и страната като цяло.

Така например от миналата година в гр. Оряхово, в реставрираната Екимова къща функционира специална зала, представяща изумителната биография на родения в малкото градче проф.  Марин Върбанов – развил се професионално до изключителен за световната култура артист. По този начин всеки посетител може да съпреживее по въздействащ начин невероятните обрати в личния и професионален път на твореца, както да научи за заслугите и постиженията му в сферата на световното модерно изкуство и при работа с текстил.

Мултимедия и интерактивен музей Марин Върбанов, гр. Оряхово

Върбанов е основател на Катедрата по текстил и мода към НХА, а съдбата му отрежда признание на Пиер Карден и уважение като един от най-значимите европейски артисти, изобщо някога творил и преподавал в Китай.

Съкровището от с. Букьовци (днес гр. Мизия) е уникална находка и един от най-ценните артефакти, препращащи към тракийската култура, съществувала по днешните български земи.

Сребърно съкровище от Букьовци, накит
В момента находката гастролира в елитни изложби по света, но от тази пролет съкровището ще може да се види в зала “Трезор”, в Националния археологически музей към институт, към БАН, който се помещава в Буюк джамия – най старата сграда в София.

Сребърно съкровище от Букьовци, ваза

Междувременно копие на част от него присъства и в уникалната зала “Съкровищата на Враца”, към РИМ Враца, залата представлява изключително интересно потапяне във време и пространство, благодарение на различните човешки сетива – визия, допир, аромат и звук.

Природен парк “Персина” е единствен по рода си парк по поречието на река Дунав в България, с най-голямото по площ в страната Рамсарско място – “влажна” зона, която e под защита в т.нар. Комплекс Беленски острови. Територията на парка (обхваща площ на 3 общини – Никопол, Белене и Свищов) се обитава от над 230 вида птици.

Птичи поглед към о Персин, част от Природен парк “Персина”

“Бялата лястовица на Йовков” е почит към значимото наследство, оставено от именития български белетрист, учител и патриот Йордан Йовков, и по специално работата му из любимите му добруджански села около днешния град Генерал Тошево, където Йовков израства, а по-късно твори и учителства. Любовта и отдадеността на Йовков към малките селца из Добруджа, е вдъхновение и за Дунав Ултра в популяризирането на нашия маршрут!

Паметник на бялата лястовица, намиращ се на едноименния централен площад в гр. Генерал Тошево

С новата селекция Дунав Ултра обръща внимание на и представя възможности за туризъм в различни краища на страната, както същевременно се насочва внимание към по-малките населени места – част от маршрута.

За в бъдеще селекцията ще намери място в представителна дигитална брошура на Дунав Ултра, която ще бъде преведена на различни езици, и ще бъде разпратена да 100-те най-известни световни и специализирани туристически меди в цял свят.

Пълният списък на 100-те Дунав Ултра забележителности може да се види тук >> 100-те Дунав ултра забележителности – издание 2024

Повече информация за всички  100 забележителности може да се види в Мобилно приложение Dunav Ultra. Свалете приложението за Android или iOS от тук>> Мобилно приложение Dunav Ultra

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.