Дунав Ултра: Маратонът – вижте 30 уникални момента от 700-километровия мегамаратон

Преди година и половина – на 3.8.2020 г. ултрамаратонецът Владимир Ставрев (Попово) стартира от Видинското село Куделин за уникално по рода си събитие. В рамките на 7 календарни дни той пробяга 700-те километра на маршрута Дунав Ултра с лична кауза – популяризиране на над 110 населени места – села и градове, през или покрай които маршрутът преминава. Събитието носеше името – Дунав Ултра: Маратонът, a в края на 2021 г. се връщаме към ключовите моменти от това невероятно екстремно приключение.

Бягането на Владимир Ставрев по маршрута Дунав Ултра е рядко срещано за България екстремно начинание. Той е единственият атлет, пробягал до момента пълната дистанция на маршрута – от началото му в с. Куделин (Видинско) – до крайната му точка в с. Дуранкулак (Черно море), при това в рамките до 7 дни. Данните сочат, че в страната има едва няколко човека, които могат да опитат и евентуално биха завършили успешно подобно предизвикателство. При необходимите за изпълнение на целта огромни физически натоварвания, обективните и субективни фактори са непредсказуеми. Прогноза за времето, настилка, трафик, задух, адската жега и реакцията на тялото на атлета правят пробягването на маршрута Дунав Ултра в разгара на лятото – най-тежкото изпитание за ултрамаратонци в България.

Технически, самият пробег на Ставрев беше планиран с 99% придвижване по асфалт, което е изключително тежко обстоятелство за този вид спорт. Двигателната система на човешкото тяло в продължение на дни е подложена на огромно натоварване, а предвид твърдата настилка – използване на правилна техниката на бягане е един от задължителните елементи. При неправилен подход в подготовката, атлетът буквално може да претърпи съсипваща тялото контузия.

Горещата настилка (на места над 40 градуса) и характерният за този регион задух в разгара на лятото допълнително изцеждаха силите на Владимир. Местните жители са запознати добре с факта – те най-добре могат да преценят за спецификата на огромното предизвикателство.  За поддържане температурата и охлаждане на тялото на Ставрев и доброволците, които го съпътстваха, беше използвана пръскачка за лозе – контейнер пълен с вода и лед.

При все, че проектът Дунав Ултра: Маратонът нямаше за цел да акцентира върху рекорди, Владимир предприе предизвикателството да пробяга 700-километровото разстояние на маршрута в рамките до седем дни. Това наложи специална организация, логистика и координация. Така например на няколко ключови за бягането населени места местни общини се включиха в инициативата като организираха подкрепителни пунктове. На тези места заедно с поздравления и приветствия, атлетът получи специализиран възстановителен масаж. Кметове и представителни лица посрещаха и приветстваха ултра бегача – мисионер в:  Лом, Оряхово, Остров, Крушовене, Байкал, Никопол, Белене, Ценово, Новград, Русе, Сливо поле, Ряхово, Бръшлен, Силистра и Дуранкулак.

За да пробяга маршрута Дунав Ултра Ставрев използва класическия му вариант, но в някои отсечки премина през Приключенската му версия. Това се случи в участъците Русе-Тутракан (Ставрев прекоси зоната на Калимок-Бръшлен), а отправяйки се от Тутракан за Силистра бегачът премина по маршрута през селата Пожарево, Дунавец, Долно Ряхово, Малък Преславец, Гарван и Попина.

Независимо от факта, че маратонецът бягаше по над 100 км в продължение на 7 последователни дни, той не пропусна да спре и да поздрави десетки доброволци, деца, ученици, спортисти, читалищни деятели и местни хора.

В различни участъци за да подкрещят Ставрев се включиха местни любители на бягането, ветерани, треньори, физиотерапевти и дори неговият брат – колоездачът Йордан Ставрев.

До момента това е най-впечатляващата индивидуална кампания с кауза по нашия маршрут – популяризиране на над 110 населени места през или покрай които Дунав Ултра преминава.

Сега близо близо две години след това невероятно събитие, представяме 30 непубликувани кадъра, с които може да се потопите отново в бягането с кауза на Владимир Ставрев. Добре дошли отново в Дунав Ултра: Маратонът!

*Пълен GPS запис на бягането на Владимир Ставрев може да проследите ТУК.

30 уловени момента от бягането на Владимир Ставрев за Дунав Ултра: Маратонът

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.