Дунав Ултра превръща Баба Вида във вело Арена

Нов етап за Дунав Ултра ще отбележи тазгодишното издание на Велоприключение N1 в България. Деветото поред издание на промоционалното събитие ще премине под надслов „Реката, Добруджа и морето 2022“ и ще се състои на 27-ми август в гр. Видин.

Специално за целта за първи път във Видин ще бъде създадена колоездачна зона с названието „Баба Вида Арена“. Мястото е буквално пред стените на единствената изцяло запазена средновековна крепост в страната, където колоездачи от всички краища на България, Румъния и други страни ще се съберат за поредна година, за да популяризират велотуризма по поречието на Дунав и специално маршрута Дунав Ултра.

Специално изградени шатри и промо-павилони пред крепостта ще бъдат на разположение за колоездачи, гости, спонсори и партньори – всичко с цел подкрепа на каузата “Дунав Ултра – най-популярен веломаршрут на Балканите”. Деца и ученици ще се състезават с велосипеди, за да популяризират колоезденето и гр. Видин. Лично кметът на града, д-р Цветан Ценков, ще домакинства за инициативите около Баба Вида Арена.

На следващия ден – 28-ми август, от централния площад на Видин, пл. Бдинци, ще бъде даден стартът на масовия колоездачен преход, по време на който, в рамките на седмица, приключенци от страната и чужбина ще преминат през над 110 населени места по поречието на река Дунав и Добруджа.

Заедно с официалната подкрепа на община Видин, очаква се за тазгодишното издание на Дунав Ултра да се включат и рекорден брой дунавски общини и партньори. В тази връзка, в дните по време на прехода, на различни места по маршрута местни дейци и будители ще проведат инициативи с участието на деца и ученици, свързани с популяризирането на локални забележителности, природа и традиции. В замяна, децата ще получават специални тематични подаръци, които за момента ще запазим в тайна.

Продажбите на Стартовите комплекти, даващи възможност за официална регистрация в изданието Дунав Ултра: Реката, Добруджа и морето 2022 ще започнат на 31-ви януари.


Тази година за първи път ще се предлага възможност за избор при закупуване на стартовия комплект – приключенската кутия Dunav Ultra Adventure Box – колоездачите ще избират между “Light” и “Pro” версия на комплекта.
“Лайт” версията ще се предлага на цена 159 лв, а “Про” версията – ще бъде с цена от 239 лв. По традиция категориите за регистрация ще бъдат “Соло”, “Екип 2-ма”, “Екип 4-ма”.

За Дунав Ултра прехода:

700-километровият колоездачен преход по веломаршрута Дунав Ултра е най-масовата по рода си проява в България.  Маршрутът свързва най-северозападното населено място на страната с. Куделин с най-североизточното такова с. Дуранкулак (Черно море). Инициативата се провежда за девета поред година в подкрепа велотуризма по поречието на река Дунав и Добруджа в страната. По време на прехода колоездачите ще преминат през близо 110 населени места вкл. градовете Лом, Козлодуй, Мизия, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две могили, Русе, Сливо поле, Тутракан, Силистра, Добрич и Ген. Тошево.

Изминаването на маршрута Дунав Ултра няма състезателен елемент – всеки участник или екип сам организира логистиката си и избира свободно за колко дни да измине маршрута.

Приключенците, преминали през всички обявени предварително официални Контролни точки, ще получат Дунав Ултра Сертификат,  а тези които просто са изминали разстоянието от Видин до Дуранкулак успешно – ще се сдобият с официална Диплома.

Неизменно от създаването на маршрута Дунав Ултра до момента – каузата му е популяризиране на над 110 населени места, откъдето маршрутът преминава.

Следете за повече информация в специалната страница, посветена на събитието ТУК>>

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.