dunav ultra

Дунав Ултра 101: Театралната завеса в гр.Лом

(Read in English HERE) В градския музей на дунавския град Лом се съхранява безценен експонат – оригиналната театрална завеса на Ломския театър, изрисувана през миналия век от известния чешки художник и декоратор Адолф Квап. Завесата представлява огромно и изработено по специална технология парче плат, което било спуснато за първи път на сцената на читалище “Постоянство 1856”, през далечната 1910 г. Но с какво една театрална завеса се нарежда сред най-интересните забележителности на веломаршрута “Дунав Ултра”?

За да отговорим на въпроса, трябва да пропътуваме назад във времето. В началото на XX век, гр. Лом търпи възход, а интересът към и развитието на местната читалищна дейност е бурно и динамично. В града отдавна се е състояло първото театрално представление (1856 г. “Многострадална Геновева”), а гр. Лом следва театралните традиции на деятеля Кръстьо Пишурка. В тази връзка градската управа целенасочено поощрява развитието на културата в града, като се стреми да насърчава театралната дейност, в която Лом е сред водещите центрове в страната.

След проведени конкурси, настоятелството на читалището в Лом решава да възложи на Квап задачата, да представи цялостно решение за изработка на театрално оборудване, което ще се ползва с години напред. По онова време декораторът вече се е доказал като международно име в тази сфера. За направата на цялостния декор майсторът е спазарен да бъде възнаграден с хонорар от 8000 лева, или повече от 8% от стойността на сградата на читалището, за построяването на което били дадени 97 703 лева, сочат документите.

На база договорката, Квап се захваща и създава специално за Ломския театър множество сценични декорации под формата на архитектурни елементи, пейзажи, градски площад, планини, гори и др. Изкусната работа на майстора създавала илюзия за обемност, переспектива и дълбочина. Отделно той създава механизми и приспособления, които да имитират различни природни шумове за по-голямата реалистичност в представленията – гръмотевици, дъжд, вятър и др.

Завесата от снимките в този материал за първи път се вдига за премиерата на пиесата “Иванко, убиецът на Асеня” от Васил Друмев. На нея са изобразени с алегорични фигури четирите изкуства: музиката, драмата, трагедията и комедията. По време на представлението присъства елита на града и околията, атмосферата е празнична и приповдигната.

Днес, близо 110 години след времето, в което влиза в употреба за първи път, духът на онзи исторически ден може да се усети в музея в гр. Лом, където е представено и платното. Преди години завесата е открита в склад навита на руло, което е довело до нейната повреда, но се очаква тя да бъде реставрирана и съхранена за още много години занапред.

 

Завесета е сред най-интересните обекти, които в днешни дни съхраняват театралната традиция в дунавския град. Платното е с предложение да влезе в пътеводителя “100-те Дунав Ултра забележителности“. Споделете този материал, за да популяризираме театралната завеса от Лом.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.