Дунав Ултра 2019

6 септември 2019

ENGLISH

gb

ROMANA

ro

БЪЛГАРСКИ

bg

ДУНАВ УЛТРА КОЛОЕЗДАЧНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ

“Дунав Ултра колоездачно приключение” е 680 километров многодневен колоездачен преход по поречието на река Дунав до Черно море. Целта е изминаване успешно на 680 км дистанцията от веломаршрута “Дунав Ултра” с велосипед – индивидуално или екипно, но задължително 100% на собствен ход.

Събитието не е състезание, а персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост. При придвижването от една точка до друга се разрешава ползване на собствен придружаващ логистичен, технически или друг вид съпорт.

През 2019 г. мотото на приключението е Via Pontica – географска област,  където крайната точка на веломаршрута “Дунав Ултра” пресича античния Черноморски път Via Pontica и въздушния път на прелетните птици със същото наименование.

ВЕЛОМАРШРУТ

Следвайки предварително зададен участък от веломаршрута “Дунав Ултра”, участниците преминават последователно през всички по-големи градове по поречието на река Дунав в България вкл. Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра. Маршрутът, който следват включва единствено участъци с положена настилка – асфалт или паваж.

След като преминат през гр. Добрич,  Ген. Тошево и с. Кардам, участниците се насочват към крайната точка на прехода – Черно море, в района на най-североизточното населено място на страната – с.Дуранкулак.

Успоредно с личното предизвикателство за всеки индивидуален участник или екип, събитието обединява всички вело-ентусиасти с кауза за популяризиране на велотуризма по поречието на река Дунав и веломаршрута “Дунав Ултра”.

ПРАВИЛА

В колоездачното приключение “Дунав Ултра” движеща мотивация на участниците в него не е награден фонд. По смисъла на събитието се приема, че всички участници/екипи се отправят на индивидуален колоездачен преход.

За целта колоездачите стартират едновременно на посочено от организатора място, а по време на прехода всеки индивидуален участник/екип се придвижва в свободно избран график и план по предварително обявен маршрут с предоставени GPX трак и карта.

Преодолявайки дистанцията, целта на участниците е да се “отключват” различни нива от маршрута. “Отключването” на съответните нива се удостоверява след достигане до предварително дефинирани “контролни точки” и интеракция на място по начин посочен от организатора.

Участниците удостоверили успешно преминаване през всички “контролни точки” и достигнали крайната точка на маршрута, се считат за успешно завършили приключението.
В зависимост дали са изпълнили предварително заявен план за преодоляване на маршрута (до 48 часа, до 5 дни, повече от 5 дни) – те получават индивидуален сертификат или грамота.

КОНТРОЛНИ ТОЧКИ

DU_checkpoints-Baba Vida

Замък Баба Вида

Замъкът-крепост Баба Вида е най запазеното по рода си съоръжение в страната. В основите на обекта са зазидани останки от античната римска крепост Бонония. Замъкът е бил резиденция на българският цар Иван Срацимир и е последната българска крепост, с чието падане се слага край на Втората Българска държава.

checkpoints_01_radecki

Кораб Радецки

Корабът Радецки е речен плавателен съд и действащ исторически музей. Корабът е акостирал на постоянен пристан в непосредствена близост до мемориал-паметник Христо Ботев, гр.Козлодуй. И корабът, и мемориалът се намират на същото място, където през 1876 г. четата на Христо Ботев слиза на българския бряг, с цел да освободят страната.

DU_checkpoints-church

Средновековен храм

Църквата Св. апостоли Петър и Павел е малък средновековен храм в гр. Никопол. По подробни исторически данни за него оставя изследователят Феликс Каниц – църквата присъства в негови стари рисунки от 18 в. Храмът е датиран от XIV в., което го прави едно от най-важните запазени произведения на средновековното българско строителство. В днешни дни обектът археологически консервиран, а основният купол на църквата е наклонен, наподобявайки кулата в Пиза.

checkpoints_01_belene

Античен кастел

Останките от античния римски кастел Димум се намират на брега на Дунава на територията на гр. Белене. По време на Римската империя, кастелът представлява отбранително съоръжение и речна митница. Димум е бил важна част от т.нар. Лимес – сложна инфраструктура от обекти, пътища, гранични пунктове, кастели и градове, които римляните изграждат по поречието на река Дунав вкл. на територията на днешна България.

DU_checkpoints-clocktower

Часовникова кула

Часовниковата кула в центъра на гр. Свищов е една от най-старите по рода си в страната и един от символите на дунавския град. Изградена е около 1760 г. от майстор Богдан, а преди около 130 години е подменен и инсталиран нов часовников механизъм, произведен от австрийски майстори-часовникари. Стилът на кулата е възрожденски, тя е забележителен културно-исторически обект в центъра на града.

checkpoints_01_skalen manastir

Скален манастир

Басарбовският манастир е най-старият действащ скален манастир в България. Намира се непосредствено до с. Басарбово, Русенско. Мястото се свързва с името на Св. Димитър Басарбовски – реално съществувала и живяла на това място личност. Счита се че мощите на св. Димитър са чудотворни, в днешни дни те се намират в гр.Букурещ.

checkpoints_01_ruse

Статуя на Свободата

Статуята на Свободата в гр. Русе е впечатляващ мемориален ансамбъл, създаден от известния италиански скулптор Арнолдо Дзоки. Паметникът се намира в идеалния център на Русе и впечатлява със стил и изящество. Под обелиска, върху който е представена фигурата на Свободата в цял размер са поставени два лъва, които държат скъсана метална верига – символ на освобождаването от оковите.

DU_checkpoints-boat

Торпеден катер

Торпедният катер 123К “Комсомолец” е един от общо 8 бойни единици, построени в СССР построени в периода 1950-53 г. В днешни дни катерът седи в/у постамент в Дунавския парк на гр. Тутракан. Преди да се превърне в паметник, плавателният съд е бил част от българския военноморски флот в Созопол. 123К “Комсомолец” е представен като паметник преди 36 години в чест на “признателност към дружбата м/у българският и съветски народи”.

checkpoints_01_pelican (1)

Биосферен парк

Биосферен парк Сребърна е впечатляващ природен феномен тип езеро с естествена връзка към река Дунав. Мястото е единствено по рода си по поречието на Дунав в България. В днешни дни биосферният парк е естествен резерват на редки птици, растения, водни животни и организми. В Сребърна гнездят колония къдроглав и розов пеликан.

checkpoints_01_silistra

Крепост Медиджи табия

Крепостта Меджиди табия е изключително добре запазено фортификационно съоръжение от 18-19 в. Съоръжението е играло важна роля като част от “дунавската” укрепителна система, в близост северната граница на Османската империя. Фортът е построен по планове на немския инженер Хелмут фон Молтке, а през 1847-та година приема името на султан Абдул Меджид, който посещава обекта.

Продължителност

В колоездачното приключение “Дунав Ултра” всеки индивидуален участник или екип следва свободно избрано темпо и скорост. Събитието не съдържа никакви задължителни времеви контроли и не предполага ограничения за време.

Колоездачният преход Дунав Ултрa е събитие, в което участниците се придвижват по маршрута спрямо личното им желание, персонална цел, обща физическа подготовка и лична мотивация, спазвайки всички правила на Закона за движението по пътищата на Република България.

Всеки индивидуален участник или екип посочва предварително планираната продължителност на прехода – до 48 часа, до 5 дни, повече от 5 дни.

Всеки участник/екип, достигнал крайната точка на маршрута, спазвайки условията и в рамките на предварително заявения срок – получава персонален сертификат.

Всички останали участници/екипи достигнали крайната точка на маршрута получават грамота. Имената на всички участници, достигнали крайната точка маршрута се публикуват поименно в сайта на организатора.

Нощувка, храна, логистика

По време на придвижването си в колоездачния преход индивидуалните участници или сформирани екипи избират сами начините и местата на хранене, както и местата за нощувка.

Всеки участник/екип закупил стартов пакет получава списък и контакти на препоръчани от “Дунав Ултра” (и актуализирани към 2019 г.)  места за обща логистика и нощувка.

Списъкът с препоръчани места се изпраща до всеки участник/екип закупил стартов пакет 90 дни преди началото на събитието. Всички резервации, нощувки и режийни са изцяло ангажимент и за сметка на участниците и/или техните екипи.

Преди или по време на прехода, всички участници /или техните екипи  осигуряват за своя сметка логистика, резервации, хранене, нощувки, транспортно, медицинско или друго обслужване.

ОБЩИ УСЛОВИЯ

За кандидатстване за участие в “Колоездачно приключение Дунав Ултра”, следва да имате навършени 18 г. За успешна регистрация, всички участници/екипи заплащат предварителна такса за избрана от тях категория, включваща персонален стартов пакет.

Закупуване на стартов пакет за “Екип 2-ма” или “Екип 4-ма” се осъществява от името на ефективен участник в колоездачния екип – капитан, който се избира от останалите участници в екипа.

До участие в събитието Дунав Ултра: Via Pontica 2019 се допускат до 100 участника, продажбите на стартови пакети се преустановява след изчерпване на количествата в съответните категории.  За участници от Румъния и/или други държави се гарантира квота не по-малко от 25%.

Стартовият пакет се получава в деня преди началото на прехода на място предварително обявено от организатора, лично и срещу предоставяне на документ за самоличност.

ВАЖНО! Участници неявили се за получаване на стартовия пакет в деня преди събитието, губят право за участие, както и стартовия си пакет.

По време на получаване на стартов пакет, участниците са длъжни да попълнят и/или представят както следва:

– декларация за освобождаване от отговорност (на място)
– декларация за предоставяне на авторски и сродни права (на място)
– актуална индивидуална застраховка на стойност минимум 1000 лева (представя се предварително набавен документ)

Участници, които не са попълнили и/или представили валидни документи, не се допускат до участие. По време на прехода всички участници следва задължително да носят документ за самоличност и индивидуалната си застраховка.

Всички участници стартират прехода с включено в стартовия пакет специално “Дунав Ултра” колоездачно джърси.
Специалното “Дунав Ултра” колоездачно джърси е най-висококачествен продукт. То се произвежда специално за събитието “Дунав Ултра” по предварително подаден от всеки участник размер.
По желание на участник организаторът предоставя възможност за закупуване на допълнителна бройка/и колоездачно джърси. Специално за събитието Dunav Ultra: Via Pontica ще бъде предоставена възможност за закупуване на официално джърси за водач/екип на съпорт автомобил.
Размери и заявки за допълнителни бройки от специалното колоездачно и “автомобилно” джърси ще се приемат от м.февруари 2019 г. по начин посочен допълнително от организатора.

Изборът на необходимата екипировка: тип велосипед, облекло, резервни части, аксесоари и др. за нуждите на прехода, е според желанието на всеки участник и съгласно избрания индивидуален/групов план за придвижване.
Всеки участник/екип избира типа и вида екипировка, която ще ползва, както и начина за транспортиране/пренасяне преди, по време и след края на прехода.
По време на прехода участниците/екипите могат да ползват собствен логистичен ресурс (собствен съпорт автомобил) за транспорт на багаж, резервни части, аксесоари и др.
В случай, че участниците/екипите изберат да извършат многодневен преход без поддържащ собствен транспорт, организаторът препоръчва багажът да се транспортира с колоездачни дисаги.

По време на събитието организаторът създава мултимедийно съдържание – фотографии, видео от земя и въздух, аудио или текст и го публикува на Интернет страница, посветена на проявата.
Популяризирането на активния начин на живот, велотуризма, населените места, културно-исторически обекти и природните обекти в близост до веломаршрута “Дунав Ултра”, е основна цел на прехода.
В този смисъл всички участници се съгласяват да участват в каузата и да бъдат фотографирани, заснемани и публикувани в публичното пространство за промоционални дейности преди, по време и след събитието – вкл. видео, фотографии, 360 градуса медиа, аудио, текст и др.

Организаторът поема ангажимент да транспортира за своя сметка багаж до 25 литра (раница, чанта) от началната до крайната точка на маршрута. Всякакъв друг вид транспортни услуги преди по време и след събитието, са по начин и за сметка на участниците.
90 дни преди събитието, организаторът предоставя допълнителна информация за възможните начините за транспорт от крайната точка – района на с.Дуранкулак до: гр. Шабла, гр. Каварна, гр. Варна.

Приложението, което ще се използва и начинът за GPS проследяване на участниците по време на Дунав Ултра колоездачно приключение – 2019, ще бъдат обявени допълнително.

СТАРТОВ ПАКЕТ

Колоездачно джърси Дунав Ултра
Кърпа за глава Дунав Ултра
Колоездачен паспорт с персонална карта Дунав Ултра
Принт карта на маршрута с подробна информация
Персонален колоездачен номер
Специални стикери и светлоотразителни елементи
Обща среща с участниците ден преди събитието
Препоръчани места за нощувка и логистика
Персонален сертификат или грамота
GPS Трак
Сувенир
Tакса участие

*Стартовият пакет включва единствено това, което е изрично упоменато в списъка

Максималната бройка “Стартови пакети” е ДОСТИГНАТА!

В момента обработваме информацията!

ОРГАНИЗАТОР
Диджитал Сова ЕООД

За запитвания
dunavultraATgmail.com

РЕГИСТРИРАНИ УЧАСТНИЦИ
Добре дошли на:

ASEN ANTONOV | BG | SOLO
PETIO NIKOLOV | BG | SOLO
BOIAN TZONEV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
LYUBOMIR RAIKOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
EVTIM STEFANOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
ALEXANDER ALEXANDROV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
IVAN STOYANOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
ATANAS MIHAYLOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
LYUBOMIR SPASOV | BG | SOLO
MILEN GEORGIEV | BG | SOLO
LAURENTIU APOSTOLESCU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
CHIPERI ALEXANDRU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
CHISCOP MARIUS ADRIAN | RO | SOLO
CLAUDIU SLABU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
OANA TRIF | RO | TEAM 2 CYCLISTS
GEORGI YANEV | BG | SOLO
MESUD MUSTAFA | BG | TEAM 2 CYCLISTS
MUSTAFA MUSTAFA | BG | TEAM 2 CYCLISTS
PETAR NANEV | BG | SOLO
MARTINA LAZAROVA | BG | SOLO
TZVETAN CHORLEV | BG | SOLO
TRIFON KABUROV | BG | SOLO
MILEN SHISHMANOV | BG | SOLO
EMIL HRISTOV | BG | SOLO
NIKOLAY KOLEV | BG | SOLO
JELYAZKO JELYAZKOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
ALICE STAICHEVA | BG | TEAM 2 CYCLISTS
DANIEL VASILEV | BG | SOLO
IVAN DIMITROV | BG | SOLO
ANTON GRIGOROV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
PETAR SHIKOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
BISTRA PANAYOTOVA | BG | TEAM 4 CYCLISTS
ILIAN PANAYOTOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
RIK MAZEREEW | NL | SOLO
VALENTIN UZUNOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
CHRISTIAN DELEV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
PETAR VELKOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
NEDKO HRISTOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
BORIS VARBANOV | BG | SOLO
MARTIN DAVIDKOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
ROSITZA VUCHEVA | BG | TEAM 4 CYCLISTS
PETAR MIHAYLOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
SVETOSLAV DIMITROV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
IVO FRANGOV | BG | SOLO
BOGDAN CEAPRAGA| RO | TEAM 4 CYCLISTS
IULIAN ENE | RO | TEAM 4 CYCLISTS
FLORIN MUNTEANU | RO | TEAM 4 CYCLISTS
CRISTINA BERNA | RO | TEAM 4 CYCLISTS
PAUL POPESCU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
FLORIAN DENDEA | RO | TEAM 2 CYCLISTS
ROMEO CIOTEC | RO | SOLO
DOBROMIR SPASOV | BG | SOLO
PETAR BLAGOEV | BG | SOLO
HRISTO HRISTOV | BG | SOLO
MARIA DILOVA | BG | SOLO
DIMO KARAIVANOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
VASIL GAROV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
VASIL DUMCHEV | BG | SOLO
EVELIN EVLOGIEV | BG | SOLO
GEORGI ZLATAREV | BG | SOLO
GEORGI HRISTOV | BG | SOLO
DONCHO TODOROV | BG | SOLO
MITKO IVANOV | BG | SOLO
ANGEL NIKOV | BG | SOLO
SORIN BUICA | RO | TEAM 2 CYCLISTS
GABRIEL ADRIAN OLAREAN | RO | TEAM 2 CYCLISTS
MARIUS DRAGHICI | RO | SOLO
NIKOLAY YUCHORMANSKI | BG | TEAM 2 CYCLISTS
GALYA YUCHORMANSKA | BG | TEAM 2 CYCLISTS
DIMITAR RUSEV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
IVAILO MIHAILOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
TIHOMIR TONOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
PLAMEN MLADENOV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
GEORGI GEORGIEV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
ATANAS VELEV | BG | TEAM 4 CYCLISTS
STANISLAV SIMEONOV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
ROSEN TODOROV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
STEFAN DRAGANOV | BG | SOLO
ADRIAN MIHAILESCU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
RADU HANGAUNU-CUCU | RO | TEAM 2 CYCLISTS
DANIEL STOICA | RO | TEAM 4 CYCLISTS
DANIEL MICU SANDU | RO | TEAM 4 CYCLISTS
IONEL BORUGA | RO | TEAM 4 CYCLISTS
CRISTIAN GALMA | RO | TEAM 4 CYCLISTS
SVETOSLAV ANDREEV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
DANIEL DONEV | BG | TEAM 2 CYCLISTS
DANIEL YORDAKIEV | BG | SOLO
MIHAI GERLACH | RO | SOLO
BOGDAN MARINESCU | RO | SOLO
MIHAI DRAGNESCU | RO | SOLO
EMIL BELEV | BG | SOLO
CRISTIAN POPESCU | RO | SOLO
CRISTIAN AIRINEI | RO | TEAM 2 CYCLISTS
GABRIELA AIRINEI | RO | TEAM 2 CYCLISTS
CRISTINA NECHITA | RO | SOLO
SVETOSLAV HRISTOV | BG | SOLO
DIAN KIROV | BG | SOLO
NIKOLAI ALEXANDROV | BG | SOLO
GEORGI VASILEV | BG | SOLO
TSVETOMIR TSVETANOV | BG | SOLO

YouTube
Официален канал

Фейсбук
Официална страница

Фейсбук
Страница на събитието

Инстаграм
Официален профил