Кой е той? Научете повече за автора на логото “Дунав Ултра” и “Гладиатори на колела”

Уникалното лого на “Гладиатори на колела” е дело на уеб дизайнера и художник Мартин Карачоров. Той е автор и на изключително запомнящото се лого “Дунав Ултра”.
Карачоров се присъединява към екипа на Дунав Ултра преди четири години по покана на създателя на едноименния веломаршрут Борис Бегъмов. Художникът е родом от Русе и темата за Дунава му е по сърце.

По онова време и двамата са запалени планински колоездачи-аматьори и работят в един екип по различни маркетингови проекти. Както и преди Дунав Ултра в съвместната им работа неизменно Бегъмов създава името на бранда и неговата “душа”, а Карачоров претворява във визия най-силните акценти на проекта.

Резултатът са едновременно прости, но изключително запомнящи се графични изображения, които допълват по неповторим начин всеки следващ проект под шапката на Дунав Ултра.

Така например през 2015-та година екипът реализира кампанията “Гладни за скорост”, свързана с прекосяването на веломаршрута  “Дунав Ултра” от с.Куделин до с. Дуранкулак, или 682 км, за по-малко от 48 часа. “Малката” подробност е, че колоездачите, които планират да го направят, са избрали да карат велосипеди без скорости.

Логото казва точно обратното – внушава усещането за главозамайваща скорост. Сякаш вдъхновени от художника, успяват и колоездачите, като преодоляват разстоянието за рекордните 44:40:00 часа.

През 2016-та година следва гигантският 682-киломеров дуатлон отново по веломаршрута Дунав Ултра – 40 км бягане и 642 км колоездене. Целта на участниците е да преминат разстоянието отново под заветните 48 часа. Бегъмов дава идеята и името на кампанията River Monsters (Речни чудовища), а фантазията на Карачоров дава живот на симпатично животинче, превърнало се в талисман на атлетите, които застават на старта. В ранното утро на 20 август в с. Куделин бегачите-колоездачи се молят поне един от тях да завърши успешно, а това успяват да сторят цели трима. Целта им да популяризират дунавския регион е постигната отново – кампанията предизвиква висок медиен интерес.

Последният съвместен продукт на необичайния тандем отново е нестандартен – логото “Гладиатори на колела” съпътства едноименната велонадпревара по поречието на Дунав. Екзотичното събитие не преминава по целия веломаршрут “Дунав Ултра”, а единствено в неговата част, която следва поречието на река Дунав.

Вдъхновението стига доста далеч назад във времето, когато в продължение на стотици години днешната северна граница на България е очертавала североизточната част на Римската империя. За римляните Дунав е играл ролята на естествена водна преграда по целия континент, в този смисъл реката е нещо много повече от плавателен воден обект. Графичната визия комбинира елементи от историята с модерното спортно зрелище, което, става ясно, предлага всяка една активност под шапката “Дунав Ултра”.

И макар че това не е  класическотото “Дунав Ултра” събитие, крайният продукт надхвърля и най-смелите очаквания.

 

Изключително интересен факт около логото “Гладиатори на колела” е, че е одобрено лично от доц. д-р Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт с музей при БАН.

Доц. Кабакчиева е един от най-ярките български есперти в сегмента антична и късноантична римска археология. Тя е и ръководител на проучванията на археологически обект-музей Вила Армира и на древноримския град Улпия Ескус.

Според доц. Кабакчиева логото на колоездачите от “Гладиатори на колела” е едновременно стилно, запомнящо се  и съдържа важни стилизирани елементи и препратки във времето –  I-III в. н.е., когато истински гладиаторски битки са се провеждали на територията на днешна България.

gladiators on bikes medali
В този смисъл медалите, които  ще получат първите трима, завършили на призовите места в надпреварата “Гладиатори на колела”, притежават истинска колекционерска стойност.

Каската и клонките на победата са гравирани по специална технология върху тежък месинг и със сигурност ще бъдат изключителен спомен за този, който има късмета да се сдобие с тях.

Виж още: Маниашкa”GOB – оригинална кърпа за глава” с логото на “Гладиатори на колела” в 4 модерни цвята