Дунав Ултра “избухва” отново! Стамбол капия дава старт на велопрехода по река Дунав до Черно море

След като през 2017 г. специално за старта на “Гладиатори на колела” екипът на Дунав Ултра инсталира на три пъти в рамките на 48 часа (в с. Куделин, гр. Свищов и гр. Силистра) най-голямата по рода си надуваема арка идвала в България (виж тук), сега най-популярното колоездачно събитие за любители и аматьори по поречието на река Дунав у нас за пореден път прескача границите на стереотипи и стандарти.

След среща с ръководството на гр. Видин стана ясно, че вече е договорено стартът на тазгодишното издание Дунав Ултра: Teamwork 2018 да бъде даден от уникалния по рода си културно-исторически и туристически обект – един от символите на гр. Видин – централната градска порта Стамбол капия.

Символично и реално, единствената възможна автентична “арка” по поречието на Дунав у нас – Стамбол капия, ще даде началото на уникалния 670-км колоездачен преход по поречието на реката, през Добруджа, до Черно море.

Стамбол капия

Стамбол капия – уникален исторически обект и един от символите на гр.Видин (Кликни и увеличи)

Така началото на колоездачното предизвикателство “Дунав Ултра”, чийто старт за първи път ще се състои в гр. Видин, се превръща в уникално по рода си събитие, носещо висока добавена стойност и неповторимо изживяване за участниците – велоентусиасти, които ще имат късмета да стартират в тазгодишното му издание.

На официална среща между кмета на града г-н Огнян Ценков и организаторите на проявата, беше обсъдена и визията за развитието на Дунав Ултра в переспектива, като стана ясно, че стартът на 7 септември ще бъде заснет от професионален снимачен екип и дронове, а кадри от централната част на гр.Видин, заедно с най-важните обекти – символи на града, ще послужат за популяризиране на “Дунав Ултра” събитието в съседна Ръмъния, Европа и дори извън пределите на континента.

На срещата беше представена и концепцията на тазгодишното издание на предизвикателството Дунав Ултра: Teamwork, като официално беше обявено, че вече се работи по изданието за следващата – 2019-та година. Към момента е известен и наслова на Дунав Ултра за 2019-та, но за сега той остава изненада.

Предвид интереса, който предизвиква формАтът на Дунав Ултра през настоящата година беше анонсирано, че събитието ще се затвърждава като като многодневен колоездачен преход без състезателен елемент и награден фонд за сметка на екипно туристическо изживяване, комбинирано с персонално спортно предизвикателство.

Новото, което ще присъства от следващото издание на Дунав Ултра, е, че на участниците ще бъде предоставена възможност да обвързват своето колоездене с даряване на средства за различни “Дунав Ултра” инициативи – обвързани с популяризиране на веломаршрута и населените места по него.

Каузата на “Дунав Ултра” като цяло остава неизменна – популяризиране на населените места по поречието на река Дунав в България чрез едноименния веломаршрут (повече за маршрута тук), който след гр. Силистра пресича сърцето на Добруджа (гр, Добрич, гр. Ген Тошево), достигайки крайната си точка на Черно море в района на с.Дуранкулак, обл. Шабла.

Стартът на Дунав Ултра: Teamwork пред Стамбол капия ще бъде даден на 7-ми септември т.г., а до крайния срок за записване остават само броени часове. Регистрацията все още е възможна ТУК