Дунав Ултра рожден ден: Пет години назад във времето…

(Read in English HERE) През 2014 г. , трима приятели се отправят към видинското село Куделин (виж в Google maps), за да поемат на необичайно колоездачно приключение наречено Дунав Ултра. Целта им е да преодолеят близо 690 км маршрут по поречието на река Дунав до Черно море в България, за под 48 часа с…колело. До този момент никой от тях не е тренирал с шосеен велосипед, и тримата се качват на истинска “шосейка” само няколко дни преди началото на прехода.

На 2-ри май, в 7:30 часа сутринта, екипирани за оцеляване в променливи метеорологични условия, приключенците-колоездачи тръгват от с.Куделин, и преминават последователно през или покрай 90 населени места по поречието на река Дунав вкл. Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Въпреки желанието, ентусиазма и усилията които влагат,  никой от тримата не успява да преодолее дистанцията в планираното време, а на 4-ти май, в 12:30 на обяд, до с.Дуранкулак достига само един от тях – инициаторът на събитието Борис Бегъмов. Времето му обаче е с 10 часа повече от планираното..

В този момент се ражда Дунав Ултра – легендата за невероятното колоездачно приключение по Дунав и желанието да се отправиш на път и стигнеш до края, следвайки мечтите си…

В следващите години предизвикателството продължава и дори се увеличава – през 2015 г. дистанцията на маршрута е измината успешно под заветните 48 часа с велосипеди без скорости ( Дунав Ултра: Гладни за скорост), а през 2016 г. дори в гигантски дуатлон (Дунав Ултра: Речни чудовища). Появява се и кауза, която осмисля инициативите – популяризиране на българското поречие на Дунав и Добруджа като атрактивна дестинация за велотуризъм, а самият веломаршрут започва да набира все по-широка популярност.

През 2017 година маршрутът “Дунав Ултра” печели наградата Иновация на годината в туризма и вече предлага два вида преминаване ( т.нар. скоростно/транзитно и туристическо, като при второто разстоянието му нараства до 732 км)

През 2019 година над 100 участника от четири държави ще вземат участие в ежегодното събитие Dunav Ultra: Via Pontica 2019. Всички те се събират на 5-ти септември в гр.Видин, за да поемат на свое индивидуално приключение, по същия маршрут, и с цел да достигнат крайната му точка в близост до Черно море.

Най-интересното тепърва предстои…