дунав ултра нове

Ексклузивно: Вижте непубликувани кадри от Дунав Ултра: River Monsters

На 20.08.2016 г., четирима атлети-аматьори застават на старт в най-северозападното населено място на страната – видинското село Куделин, за да опитат да реализират уникално спортно постижение. Целта им е поне един от тях да преодолее успешно 682-та километровата дистанция на веломаршрута “Дунав Ултра” в дисциплина дуатлон (бягане и колоездене), а времето им за изпълнение е ограничено до 48 часа.

Христов, Лхамсурен, Лазаров и Бегъмов до речната гара в гр. Видин

Виж още: Четири нови обекта от Дунавски лимес в картата на веломаршрута по поречието на река Дунав.

Каузата на екстремното събитие е популяризирането на дунавския регион на страната и велотуризма по поречието на река Дунав. Кампанията носи името Дунав Ултра: River Monsters (Речни чудовища), a четиримата ентусиасти са колоездачите-бегачи Станислав Христов, Филип Лхамсурен, Илиян Лазаров и създателят на Дунав Ултра Борис Бегъмов.

Начинанието е съпътствано със сложна логистична и спортна подготовка, а за да се гарантира евентуалният успех – на практика атлетите трябва да редуват последователно 20 км бягане, 300 км колоездене, отново 20 км бягане, след което нови 342 км колоездене в ограниченото до 48 часа време.

По план, финалът им трябва да бъде там, където е и края на веломаршрута “Дунав Ултра” – най-североизточното населено място на България – черноморското село Дуранкулак.

Веломаршрут Дунав Ултра

Изключителното изпитане на волята и положените усилия постигат завиден успех – след множество обрати, до Дуранкулак успяват да се доберат успешно трима от стартиралите – Христов, Лазаров и Бегъмов. Те успяват да пробягат общо 40 км и да колоездят 642 км, преодолявайки дистанцията за 47:30:00 часа.

В гр. Свищов очакват участниците късно след полунощ

Освен чисто спортното постижение, екипът успява да пожъне завиден успех и в мисията за популяризиране на региона и велотуризма по Дунав.
Ден преди старта, ентусиастите са официално приети от видинския кмет Огнян Ценков, в гр. Свищов сградата на общината е отворена късно след полунощ, където ги очакват високопоставени представители на градската управа, а само броени часове след това, спортистите дават импровизирана пресконференция пред очакващите ги почти буквално на пътя медии в гр. Русе.

След множество перипети и обрати, мисията River Monsters постига успех

Кампанията River Monsters затвърждава и своята абсолютна иновативност в медийно представяне и организиране на събитие от подобен тип и се превръща в  едно от най-интересните алтернативни спортни прояви за годината.

Само година след тези активности, в края на 2017 г., веломаршрутът “Дунав Ултра” печели и престижната награда “Иновация на годината в Туризма“,  привличайки внимание на широката аудитория към дунавския регион.

Суровият материал, който публикуваме е заснет непосредствено до останките на античния легионен лагер Нове, по време на импровизирана среща на спортистите с групата за исторически възстановки Първи Италийски легион, гр. Свищов.

По това време атлетите вече са изминали 320 км от дистанцията (20 км с бягане и 300 км колоездене в рамките на 18 часа) и след кратката почивка в гр.Свищов, отново стартират за да продължат по пътя им в посока гр.Русе за оставащата част на изпитанието.

Гледай видеото ТУК

 

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.