Чудесата на Дунав Ултра – с. Ряхово (Апиария), Русенско

Проучвайки веломаршрута “Дунав Ултра”  в района на с. Ряхово (обл. Русе), се натъкнахме на информацията от труда на проф. Иван Радков: Историята на с.Ряхово, “Исторически очерк”. Става въпрос за времето, когато днешното с. Ряхово е съществувало като антична крепост с име Апиария, и по специално за окончателното разрушаването на крепостта от аварите. (Виж местоположение на с.Ряхово)

Споделяме откъс от книгата на проф. Радков (който се позовава на Теофилакт Симоката) за тези, които искат да се потопят в уникалната историческа атмосфера на това райско парче от поречието на Дунав на територията на днешна България:

Верни на своята тактика, през 587 г. аварите отново нападат и обсаждат Апиария. Те се появяват внезапно, но здраво укрепеният град се подготвя бързо за отбрана. Един от най-смелите и мъжествени войни на града – някакъв тракиец Бузас бил сред първите, които се хвърлят срещу опасността, когато аварите напират към крепостта.

Виж още: Веломаршрут “Дунав Ултра”, Дунавски лимес, кастели и градове

Плака с изображения върху позлатен бронз – исторически личности от времето на Теофилакт Симоката; Лувър, Париж

„Когато чуел да звучи някъде бойна тръба, той излизал винаги срещу опасността преди другите” – пише за него античният автор. Веднъж по време на обсадата Бузас излиза вън от града на кон и отива на лов в близката гора. Увлечен в преследването на дивеча, той незабелязано попада в засада и аварите го пленяват. Насочват копие срещу гърдите му и заявяват, че веднага ще го убият. Бузас ги моли да не правят това, а да поискат откуп за него. Бил уверен, че неговите съграждани няма да го изоставят в такъв труден момент.

Варварите примамени от големите дарове, които Бузас им обещава, го завеждат пред градските стени. Те предават на глашатая да съобщи, че ще убият Бузас пред очите им ако не го откупят. Самият той се обръща към защитниците на Апиария и гражданите, струпани по зъберите на крепостта, да приемат молбата му. Развълнуван, с викове и сълзи на очи Бузас изрежда подвизите и добрините, които е извършил за защита на града и посочва многобройните рани по тялото си като свидетелство за своите дела. Заради преживените мъки и тегла за своите съграждани, той иска да го спасят от нови страдания. Но никой не се вслушва в молбата му и неочаквано от степите идва отрицателен отговор.

Ряхово

с.Ряхово днес

Разказват, че за този отказ е виновен някакъв човек, който според слуховете имал тайна връзка с жената на Бузас. Аварите го повеждат обратно към своя стан. Огорчен от постъпката на съгражданите си Бузас не вижда начин да избегне смъртта и решава да отмъсти на тези, които забравят добрините му. Той заявява на аварите, че ако забавят смъртта му, ще ги научи как да превземат крепостта. Те охотно приемат предложението му, защото поради неопитност в борбата с добре укрепени кастели давали много жертви, без да постигнат желания резултат.

Предводителят на аварите дори му заявява, че ако успее действително да изпълни обещанието си, ще го оставят жив. Тогава Бузас им показва как да правят обсадни машини. Дотогава аварите изобщо не познавали това оръжие и не умеели да си служат с него. С помощта на Бузас не след дълго време те успяват да направят обсадни машини и чрез тях сломяват обсадата на Апиария, превземат, разрушават и ограбват града. Така трагично загива тази важна крепост.