Дунав Ултра зима в Силистра

Дунавският град Силистра има славна история и е играл ключова роля през многовековното си съществуване. Въпреки че има данни за наличие на града още от времето на траките, за обособяването му като официална териториална единица се приема разполагането на XI Клавдиев римски легион и укрепването на лагера с крепостни стени.

Повече от столетие след този исторически момент следва нов такъв – през 169 г. н.е. Марк Аврелий провъзкласява Дуросторум за самоуправляващ се град – миниципиум. По онова време това се прави за изключително важни центрове на Римската империя, какъвто е бил Дуросторум. Оттук насетне започва бурната история на днешна Силистра, върху която оставят траен отпечатък владетели и народи.

силистраСнимка: Останки от изключително важния за Рим древен град Дуросторум се намират в центъра на Силистра – януари 2017

Под името Дръстър градът е важен център както по времето на Първото, така и през Второто българско царство. Силистренски вилает е най-важният дунавски град и по време на турското владичество.

След освобождението от турско робство и участието на България в Междусъюзническата война, градът е отстъпен на Румъния, а впоследствие Силистра е върнат отново на България едва след 1940 г.

силистра дунав

Снимка: Ледената шир на величествената река. Замръзналият Дунав в района на Силистра през януари 2017

Всичко това оставя траен отпечатък в културно-исторически аспект. Удивително е как в днешни дни само на няколко метра един от друг в центъра на Силистра може да видите мол, 2000-годишни римски стени и съветски танк Т34.

И всичко това само на няколко метра от величествения и суров Дунав, който през зимата се сковава буквално от сибирски студ. Местни ще ви споделят, че са свидетели как в недалечно минало назъбените ледове на замръзналата река са достигали височина до 2 метра.

Подкрепете този пост с лайк и шер, за да популяризираме зедно уникалния български град Силистра, а заедно с него да направим веломаршрута “Дунав Ултра” една от 10-те най-привлекателни велодестинации в Европа.

(На заглавната снимка – реставрирана колесница на римски магистрат от края на III в., Арх. музей Силистра)

силистра