батин

Чудесата на Дунав Ултра: Божиите очи срещу Скaидава, с.Батин

„Скаидава” е името на античен римски кастел между Нове (днес гр.Свищов) и Тримамиум (днес с. Мечка), за който се споменава в пътеводителя на император Антонин. Кастелът се намирал на брега на Дунав в района на днешното село Батин, община Борово.

Виж още: Дунавски лимес в България – кастели и градове

Археологическите разкопки сочат, че мястото на укреплението е било на точно същата локация, където е направена снимката към този материал – тоест това, което виждате на преден (и заден) план, е доста близо до това, което са виждали военните постове на римляни и траки преди 2000, а дори и повече години.

Както е и на много други места по поречието на Дунав у нас – зловещо ще се разочаровате, ако отивайки на място, очаквате да видите сграда, крепост или дори разпадаща се бойна кула. Нищо материално не е оцеляло до днешни дни, само заровените сред бурените камъни, насочват, че някога тук е кипял живот, макар и военен.

За сметка на това, ако се настроите на нематериална вълна, и решите да търсите наистина нещо по-специално – ще усетите със сигурност, как духът на различни исторически времена и епохи витае изключително силно в “батинския” регион. Залезът тук е космически, енергията е изключително силна, ако пожелаете може да се телепортирате на друга планета. Въпрос на приоритет.

В тези околия се случват и две ключови битки по времето на общо седем руско-турски войни. Тук през 1810 г. руснаци и турци се сражават изключително ожесточено помежду си,  в решаваща за войната битка. Общо 70 000 души участват в тази брутална масова кланица. Руснаците печелят, жертвите от турска страна са хиляди, русите губят едва 400 души. Няколко десетилетия по-късно и отново в този регион, същите народи отново напояват Дунава с кръвта си, по време на руско-турската Освободителна война. Дунава за пореден път отмива всичко, а Божиите очи отгоре безмълвно наблюдават…

Изучавайки района около с. Батин, днес всичко изглежда спокойно. На срещуположния на Скаидава хълм се забелязва странна форма на земния релеф. Казват, че там се намирало старото село, което “потънало” при движение на земните маси.

Бродейки из околността, със сигурност ще се натъкнете на изключително дива природа, и е твърде вероятно да срещнете както екзотични птици, фазани и елени, така и диво прасе или някой самотен чакал. Говорене на висок глас ще ви предпази от изненадващата среща с дивеча, или не дай си Боже с…бракониер – нищо ново по тези географски ширини.

Тук времето изглежда, че е спряло, но всъщност около забравените места по Дунав животът кипи с пълна сила, всичко наистина зависи от гледната точка.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.