Свършиха местата за Дунав Ултра 2019. Сто колоездача от България и Румъния тръгват от Видин

(Read EN HERE) Рекорден брой участници ще се включат за шестото поред издание на колоездачното приключение “Дунав Ултра” в началото на м.септември т.г.. Всички 100 предварително обявени свободни места са резервирани, седем месеца преди началото на събитието.

Виж още: Научете кои са “100-те Дунав Ултра забележителности”

Освен от България, интересът е висок и от румънска страна,  1/3 от записалите се участници са от северната ни съседка. Всичко това превъръща тазгодишния колоездачен преход по едноименния веломаршрут в най-масовото “Дунав Ултра” събитие до момента.

Началото ще бъде дадено на 6-ти септември от центъра на гр. Видин, а последователно вело ентусиастите ще преминат през всички градове по поречието на река Дунав в България, (в т.ч. Русе и Силистра) , след което ще прекосят областта Южна Добруджа, за да достигнат до най-североизточното населено място на страната – с.Дуранкулак, намиращо се непосредствено до Черно море. Там е и крайната точка на веломаршрута “Дунав Ултра”.

“За нас високият интерес към приключението е изключително приятна изненада. Радостни сме, че сме мотивирали толкова много любители на алтернативните пътешествия, да се запознаят отблизо с чудесата на Дунавския регион в България. Завиждам на тези, които ще преминат за първи път по тези места!” – каза Борис Бегъмов създател на веломаршрута “Дунав Ултра”.

През тази година сред специалните обекти, включени в прехода са замъкът-крепост Баба Вида (Видин), корабът Радецки (Козлодуй), средновековната църква Св. апостоли Петър и Павел (Никопол), руините на кастела Димум (Белене), Часовниковата кула (Свищов), Скалният манастир (Басарбово), площад “Свобода” (Русе), Торпедният катер (Тутракан), Резерватът “Сребърна” и крепостта Меджиди Табия (Силистра).

Изброените места са включени в списък със “100-те Дунав Ултра забележителности” – инициатива за създаване на велосипеден пътеводител посветен на маршрута.

Самото събитието не е състезание, а участниците са колоездачи – изцяло любители и аматьори. По време на придвижването по близо 700-километровия маршрут всеки екип/участник следва свое собствено темпо и график.  Разрешено е да се ползва собствен съпорт автомобил, като за изданието през тази година 15 екипа вече са заявили, че ще се възползват от опцията.

Изминаването на дистанцията се сертифицира от организаторите, като преди това всеки екип или участник трябва сам трябва да определи личното или екипно предизвикателството – за какъв времеви период планира да достигне крайната точка.

На всички, които успеят да постигнат целта си, ще бъде връчен официален “Дунав Ултра” сертификат.

Пълната информация е публикувана на страницата на събитието ТУК>>