Светът на Дунав Ултра: Таньо войвода и дунавския бряг

Само на няколко км от гр. Тутракан в посока с. Пожарево и непосредствено до брега на Дунав, скътан в малка горичка, се намира скромен паметник, посветен на похода на четата на революционера Анастас Стоянов – повече познат като Таньо войвода.

За по-голямата част от българите името на Таньо войвода (30 г.) не е толкова популярно като това на Хр. Ботев, но в действителност дейността на Стоянов преди и във връзка революционните събития от Априлското въстание през 1876 г., е не по-малко впечатляваща и драматична.

Виж още: Невероятната история на чешмата Елия, гр. Никопол

таньо войвода

Анастас Стоянов – Таньо войвода

Накратко, предвид революционната обстановка и спрямо предварителния план, на 16-ти май Таньо войвода прекосява Дунава с предварително организирана и водена от него четническа група. Задачата на групата е да акостира едновременно с бунтовниците на Хр. Ботев (параход Радецки, Козлодуй), а от там разделени на два фронта двете чети да навлязат във вътрешността на страната и да увлекат във въстанието местно население.

Бунтовниците (общо 28 човека) предвождани от Таньо Войвода стъпват на суша в района на днешното с. Пожарево (тогава Косуй Българ), виждат това, което виждате и вие на заглавната снимка, целуват българския бряг подобно на ботевите четници, и се отправят през Лудогорието към вътрешността на страната в посока днешен Исперих.

таньо войводаСкоро групата е забелязана и след нея тръгват потери, като в последвалите сражения се обособяват три последователни битки. В последната от тях (близо до днешното с. Априлово) Таньо войвода загива в ръкопашен бой, главата му е взета като трофей и разнасяна из околните села за назидание. Съдбата на героите спохожда тази на Ботевата чета – групата не получава местна подкрепа, а за повече от четниците – революционните събития се превръщат в зрелищна саможертва.

В днешни дни и двете места – и козлодуйският бряг, където акостира парахода Радецки с четниците на Хр.Ботев, и мястото, където стъпва на брега на Дунав четата на Таньо войвода, са неразделна част от българската история. Ежегодно през м.май се организира поход по стъпките на четата на Таньо войвода, който тръгва именно от местата на снимките приложени към този материал.

И двете места (точните места където четите на Хр.Ботев и Таньо войвода стъпват на дунавския бряг) са част от специалната селекция от 100-те Топ обекта по веломаршрута “Дунав Ултра”.

* почти на същото място където акостира четата на Таньо войвода, но близо 10 г. по-рано, през Дунава преминава четата на Панайот Хитов. За разлика от бунтовниците на Стоянов, по онова време задачата на четата на Хитов не е да води сражения.

Виж още: 30 спиращи дъха кадри от веломаршрута “Дунав Ултра”