Ексклузивно! Веломаратонът Дунав Ултра се завръща с Teamwork

Дунав Ултра: Teаmwork е официалното за 2018 г. спортно издание на колоездачния маратон по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море. Събитието ще се състои в началото на м.септември т.г., а пътят на ултраколоездачите ще следва траекторията на най-дългия веломаршрут в страната “Дунав Ултра”. Новината е голямата и приятна изненада за всички почитатели на шосейното колоездене, които тренират на любителски и аматьорски начала.

През 2018 г. за радост на по-широк кръг фенове на приключенията, събитието няма да има състезателен елемент, за сметка на това в него ще могат да участват повече велоентусиасти. Все пак и въпреки очаквания интерес, организаторите уточниха, че ще поставят някои ограничения по отношение на максималния брой записали се.

Дунав Ултра веломаршрут

Веломаршрутът Дунав Ултра – общо 730 км по поречието на Дунав до Черно море

През 2018 г. веломаратонът Дунав Ултра ще се проведе под наслов Тeamwork (екипна работа), като на старт във видинското село Куделин ще бъдат допуснати да участват коломаратонци, сформирали екип от минимум двама души. Финалът ще бъде в с. Дуранкулак (Черно море), където е и крайната точка на веломаршрута. (Междувременно стана ясно, че в Teamwork ще бъдат допускани и участници в дисциплина “индивидуално” (бел.ред)

Екипите финиширали в рамките до 48 часа ще получат сертификат и специално изработенa грамота и почетен медал. Всички останали финиширали в рамките до 5 дни след старта също ще получат грамота и медал

Дунав Ултра:Teamwork Очасква се изданието да бъде най-масовото “Дунав Ултра” събитие

По време на преминаването си по веломаршрута “Дунав Ултра”, участниците ще трябва сами да избират тактиката си на придвижване – местата за почивка, евентуална нощувка/и, храна и т.н.
В този смисъл събитието ще е от типа на набиращите популярност т.нар. “unsupported adventures”. Все пак колоездачите ще могат да ползват собствен технически или логистичен съпорт, но само при определени от организаторите условия.

Междувременно по време на събитието се очаква да бъде подобрено времето за изминаване на пълната дистанция на веломаршрута “Дунав Ултра”, в неговата т.нар. скоростна версия.

През 2015 г. екипът Борис Бегъмов и Петър Златков успя да преодолее дистанцията от 682 км  за време от 44:40:00 часа. Интересно е, че тогава атлетите-аматьори реализираха този резултат с велосипеди без скорости. (виж архивни кадри ТУК)

Дунав Ултра: Teamwork е пето поред официално издание на спортното събитие, което се организира по едноименния веломаршрут. През годините веломаратонът-предизвикателство се утвърди като най-популярната инициатива за популяризиране на поречието на река Дунав като атрактивна дестинация за велотуризъм.
Дунав Ултра: Teamwork следва традицията на организаторите да популяризират чрез веломаршрута както поречието на река Дунав, така и Добруджа и Черноморието на север от Шабла.

Отваряне на регистрацията за Дунав Ултра: Teamwork, заедно с всички подробни и условия за участие, такси и др. ще бъде на 5.06.2018 г.

За предстояща информация относно регистрацията, следвайте събитието във Фейсбук ТУК