Вижте кадри от документалната продукция “Дунав Ултра – Филмът”

През 2016 г. четирима атлети-аматьори стартират от видинското село Куделин в опит да изминат скоростно 682-та километра на веломаршрута “Дунав Ултра” в дисциплина дуатлон. Целта им е да успеят да финишират в с. Дуранкулак на брега на Черно море за по-малко от 48 часа, комбинирайки 40 км бягане с 642 км колоездене.

Както тогава, така и до момента, начинанието впечатлява с дързост и мащаб и няма аналог дори извън пределите на Балканите. Целта на кампанията е популяризиране района по поречието на река Дунав, Добруджа и малките населени места около северната граница на България. Трима от участниците успяват да финишират успешно за 47:30:00 часа, а кампанията добива популярност под името Дунав Ултра: Речни чудовища (River Monsters).

Успоредно с изпълнението на това предизвикателство е заснето солидно количество видео материал, с идея да представи в кратък документален филм най-интересните моменти от изпълнението и неговата основна цел. Продукцията не достига до реализация по технически причини, създаден е единствено 4-минутен трейлър, който предизвиква интереса на аудиторията. (гледай тук)

“Дунав Ултра – Филмът” е проект, който не успя да види бял свят, въпреки сериозните усилия на мнозина. Надяваме се в бъдеще и при удачен повод да представим още сурови кадри с поглед върху от онези незабравими моменти” – казава Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра.

Настоящото видео е заснето в района между дунавските села Остров и Вадин и включва работни кадри от “Дунав Ултра – Филмът”, представяйки част от атмосферата по поречието на река Дунав в България.