Вело приключението “Дунав Ултра” триумфира на Черноморски бряг

Велосипедистите-любители Вяра Кръстева (19), Евгени Минчев (28), Мартин Николов (27) и братята Калин (26) и Ивайло (31) Русеви, бяха последните участници достигнали успешно крайната точка на тазгодишния колоездачен преход “Дунав Ултра”. Точното географско място на крайната им цел съвпадна с това на едноименния веломаршрут, по който колоездачите се придвижваха близо пет дни – най-североизточното населено място на страната – с.Дуранкулак, Черно море. Виж още: Научете кои са “100-те Дунав Ултра забележителности”

В маратонскoто 670-км вело-предизвикателство под наслов Teamwork (екипна работа), се впуснаха общо 31 колоездачи-аматьори от цялата страна, включително и трима велоентусиасти от съседна Румъния. Всички те стартираха на 7-ми септември от Стамбол капия, старата порта на гр. Видин, преминавайки през общо 90 населени места (вкл.градовете Видин, Русе, Силистра) в близост северната граница на България. Каузата им беше да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав у нас и едноименния веломаршрут “Дунав Ултра”.

Създателят на Дунав Ултра Борис Бегъмов и кметът на гр.Видин Огнян Ценков приветстват участниците в колоездачния преход

Лично кметът на гр. Видин Огнян Ценков даде началото на “Дунав Ултра” събитието, изразявайки задоволство, че градът има възможност да домакинства на тази “изключително интересна” – по неговите думи инициатива. Г-н Ценков увери колоездачите-приключенци, че стартът на “Дунав Ултра” събитията занапред ще влезе в официалния календар на Община Видин. В същото време общините Русе, Силистра и Белене в лицето на техните кметове, също подкрепиха активно “Дунав Ултра” проекта, спомагайки за популяризирането на уникалното по рода си събитие и едноименния веломаршрут.

След старта във Видин, и по време на придвижването си в посока гр.Русе, гр.Силистра и в крайна сметка крайната точка – Черно море в района на с.Дуранкулак, всеки участник имаше опция да следва свое собствено индивидуално темпо и скорост. Колоездачите избираха предварително дали да стартират велоприключението в категории от екипи по “двама”, “четирима” или “индивидуално”. Форматът допусна участието и на собствени съпорт-автомобили, а преходът нямаше състезателен елемент. Въпреки това, в множество общини екипи на бърза помощ следяха проявата с повишено внимание, а на някои ключови места подкрепа оказаха дежурни автомобили на КАТ. За радост на участници и организатори, до сериозни инциденти не се стигна, превръщайки по този начин формАта на събитието в истински празник за Дунавския регион.

Исторически момент! Видинско-врачанската четворка колоездачи правят селфи на площад “Свобода”, в центъра на гр.Русе

По време на прехода участниците във всички дисциплини преминаха през и споделиха в Интернет стотици снимки на някои от емблематичните за веломаршрута “Дунав Ултра” места сред които: Крепост Баба Вида, гр.Видин, мемориал-паметник Христо Ботев, гр.Козлодуй, античен град Улпия Ескус, сГиген, района в близост о-в Персин, гр.Белене, църква Света Троица в гр.Свищов, Статуя на Свободата в гр. Русе, крепост Трансмариска, гр.Тутракан и мемориал T-34 в дунавския парк на гр.Силистра.

Въпреки, че инициативата нямаше за цел да насърчава рекорди, беше записан и такъв – пълната дистанция на маршрута беше измината за най-кратко време от варненския тандем коломаратонци Даниел Донев/Светослав Андреев. Тяхното време е 38:00:00 часа, а лично кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов очакваше колоездачния екип в полунощ, за да подпечата и връчи специално подготвени от организаторите сертификати. 

Невероятният дунавски парк на гр.Силистра, впечатли всички участници в колоездачния преход Дунав Ултра (На снимката: селфи пред мемориал с истински Т34, намиращ се на входа на парка)

По време на “Дунав Ултра” прехода всички колоездачни екипи, заявили предварително че планират 48-часово изминаване на маршрута, носиха през цялото време специални GPS предаватели, чрез които придвижването им можеше да се следи в реално време, в Интернет.

Жители на дунавски населени места пък посрещаха пътешествениците с много настроение, в народни носии и с домашно приготвени баници, качамак и айран. Импровизирани пунктове бяха изградени в и около селата Лесковец, Остров, Горни и Долни Вадин, Крушовене и гр.Тутракан.

Смесена двойка колоездачи от Румъния, записа първото официално международно участие в прехода “Дунав Ултра”.

Екипи с дронове, камери и фотоапарати заснеха някои от най-интересните моменти по време на проявата, а материалът ще послужи за създаване на кратки видеа, представящи “най-горещите” точки по време на събитието и някои от най-интересните обекти по поречието на река Дунав в България – информираха организаторите.

“Занапред целта ни е налагане на формАта и затвърждаване на “Дунав Ултра” предизвикателството, като Номер 1 колоездачно събитие за аматьори не само в България, а и на Балканите. Считаме че поречието на Дунава е единственото място у нас, където може да се реализира едновременно толкова мащабен, интересен и конвертируем проект” – каза Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра.

Очаква се до края на м.септември т.г., да бъде обявени подробности за “Дунав Ултра” събитието през 2019-та,  като по традиция вероятно ще има някои изненади във формАта. От сега обаче е ясно, че “Дунав Ултра” отново ще заложи на екипното предизвикателство.  Друга важна подробност е, че броят на желаещите да закупят стартов пакет, ще бъде ограничен до 100.