ВЕЛОМАРШРУТ

ДУНАВ УЛТРА

740-километра по поречието на река Дунав, през Добруджа до Черно море в България

Уникалното приключение Дунав Ултра

“Дунав Ултра” е най-дългият туристически веломаршрут в България – 740 км по поречието на река Дунав до Черно море.

Началната му точка е най-северозападното населено място на страната – с. Куделин (Видинско, Общ. Брегово), а крайната – най-североизточното населено място – с. Дуранкулак (Черно море, Общ. Шабла).

Веломаршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват района по поречието на реката.

ново село

Маршрутът  е създаден през 2014 г. от 45-годишния тогава предприемач Борис Бегъмов. Няколко години преди това той води нездравословен начин на живот. Воден от желанието за промянa, Бегъмов се отдава на колоезденето и спорта, които трансформират неговия мироглед. Няколко години по-късно, той създава Дунав Ултра – маршрут, следващ северната граница на страната – по поречието на река Дунав, през Добруджа до Черно море.

В три последователни години Бегъмов организира, и участва лично, в опити за преодоляване дистанцията на маршрута за по-малко от 48 часа с велосипед. На два пъти успява – веднъж с велосипед без скорости (сингъл спийд, бел.ред.) и веднъж в дисциплина дуатлон.

След 2016 г. той се отдава на популяризирането на маршрута и малките населени места, през които преминава, като атрактивна дестинация за велотуризъм.

В края на 2017 г. маршрутът печели Голямата награда — “Иновация на годината в туризма”.

През 2018 г. за първи път се публикува селекция на “100-те Дунав Ултра забележителности” — специално избрани обекти по маршрута, представящи неговата обща идентичност през призмата на уникално велосипедно пътешествие.

През 2019 г. за първи се реализира печатно издание “Пътеводител Дунав Ултра” — картографска презентация на маршрута, подкрепена с полезна логистична информация за неговото туристическо преминаване, препоръчани места за храна и нощувка.

През 2020 г. пълната дистанция на маршрута е пробягана за 6 дена от ултрамаратонеца Владимир Ставрев. Каузата на екстремното бягане е популяризирането на маршрута Дунав Ултра и населените места откъдето той преминава.

През 2021 г. е създадено Мобилно приложение Dunav Ultra, съдържащо богата туристическа и логистична информация.

Неизменно от създаването на проекта, каузата на Дунав Ултра е да популяризира над 110 населени места, откъдето преминава маршрутът, като атрактивна дестинация за велотуризъм.