Дунав Ултра – второ място във фотоконкурса посветен на река Дунав

Снимката “Честване на Никулден на брега на Дунав в рибарско селище Тутракан” – част от поредицата “Светът на Дунав Ултра”, спечели второ място във фотоконкурса “Една река, десетки райски кътчета”. Конкурсът беше посветен на поречието на река Дунав в България и организиран от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Инициативата беше проведена във връзка 29-ти юни – международният ден на река Дунав, а общо 640 кадъра се конкурираха да влязат сред селекцията на най-добрите фотографии.

Честване на Никулден на брега на Дунав в рибарско селище Тутракан – 2-ро място. Автор Борис Бегъмов (Кликни и увеличи)

Авторът на снимката, представяща традиционен обичай свързан с Никулден е Борис Бегъмов (София) – създател на веломаршрута Дунав Ултра. Той получи лично наградата от министър Николай Нанков, по време на изложба на открито в центъра на гр. Русе. Вицепремиерът на румъния Пол Станеску, който беше на посещение в България във връзка изграждане на нов мост над река Дунав – също поздрави автора.

Заради трудният избор беше присъдена още една поощрителна втора награда – на младия автор Толга Кантаров, с пейзаж на лодка в река Дунав, също от района на гр. Тутракан. На трето място в класацията са също двама души – Боян Иванов от Видин и Николай Димитров от село Тръстеник.

Ледоход по Дунав в района на гр.Русе – 1-во място. Автор Явор Мичев (Кликни и увеличи)

Първо място в конкурса спечели фотография представяща ледохода по река Дунав в района на гр. Русе с автор Явор Мичев (Русе) – един от най-добрите пилоти с дрон в България и фотограф с уникален творчески поглед и техника на снимане от въздух.

Още две фотографии от поредицата “Светът на Дунав Ултра” (виж галерии тук) влязоха сред най-добрите предложения в изложбата – “Божиите очи срещу Скаидава” – абстрактна фотография направена в землището на село Батин и “Речен кран Титан” – снимка направена в района на пристанище Русе.

20-те най-добри снимки, които бяха селектирани чрез фотоконкурса и представят визията, живота и бита съпътстващ великата река, ще бъдат представени на различни официални форуми и инициативи посветени на стратегията за развитие на поречието на река Дунав.

Кратко интервю с автора във връзка снимката “Никулден в Тутракан…” прочетете => Тук

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.