Гигантска арка пристига за “Гладиадори на колела”. Задава се невиждано шоу по поречието на Дунав…

Остават броени дни до старта на събитието “Гладиатори на колела”, а атракцията, която обещават организаторите, ще бъде невиждана за подобен род събитие у нас.

На 8-ми юли от с. Куделин, Видинско, една дузина български колоездачи-аматьори от цялата страна ще стартират в двудневна 550-километрова надпревара по веломаршрута “Дунав Ултра”, следващ поречието на река Дунав в България. Събитието носи името “ГЛАДИАТОРИ НА КОЛЕЛА” и е първо издание на амбициозен проект за популяризиране на “българския” Дунав като атрактивна туристическа дестинация.

Дунав Ултра веломаршрут

Веломаршрутът “Дунав Ултра” – най-дългият туристически маршрут в България

Само по себе си “Гладиатори на колела” представлява спортно изпитание, в което колоездачи-непрофесионалисти преминават за кратки срокове екстремно дълги дистанции – в случая общо 550 км по веломаршрута “Дунав Ултра” в два последователни дни. В началото на тази година след строга селекция бяха избрани лимитиран брой колоездачи, заявили желание да участват в събитието. За да гарантират по-безопасно и сигурно преминаване на необичайно дългата дистанция, организаторите поставиха редица предварителни условия и изисквания.

Според условията на провеждане, два екстремно дълги етапа ще отчетат своите победители на 8-ми и 9-ти юли: Етап 1 – 320 км от с. Куделин (общ. Брегово) до гр. Свищов, и Етап 2 – 250 км от гр. Свищов  до гр. Силистра. След сумиране на времената от двата етапа ще бъде обявен и първият победител в надпреварата, заедно с неговите подгласници. Те ще получат специални GOB (от Gladiators On Bikes, бел. ред.) медали.

Съоръжението на Alpecin идва специално за “Гладиатори на колела” от Германия Снимка: Alpecin cycling

“Успешното финиширане в контролното време също ще се брои за голям успех, тъй като дистанцията от общо 550 км никак не е за подценяване” – каза Борис Бегъмов, 48-годишният лидер на организационния екип и колоездач-аматьор, който през 2015 г. преодоля пълната дистанция на веломаршрута “Дунав Ултра” от 682 км за по-малко от 45 часа, при това с велосипед без скорости.

Рекордните 12 общини се обединиха около идеята и включиха в логистичното подсигуряване на събитието тази година, като преди това “Гладиатори на колела” получи и институционална подкрепа от Министерство на туризма.

На старт-финала на двата дена в с. Куделин, гр. Свищов и гр. Силистра ще бъде инсталирана огромна конструкция-арка ALPECIN, доставена специално за събитието от Германия. Съоръжението ще бъде голяма атракция, тъй като до момента подобно с такива размери не е било инсталирано никъде в региона.

PEUGEOT 5008 SUV ще е официален Safety Car по време на “Гладиатори на колела”

Всички участници ще носят специално изработено за събитието колоездачно джърси  “Гладиатори на колела”, произведено от компанията-лидер в създаване на персонализирано спортно облекло за колоездачи и бегачи OLAND.

И в двата дена участниците ще стартират с “летящ старт” като в първите километри ще се придвижват в група, а ролята на Сейфти кар, зад която ще карат, е отредена на чисто нов автомобил PEUGEOT – SUV 5008.

В района на гр. Видин, със съдействието на Община Видин, специално звено на КАТ ще ескортира участниците, като по този начин ще гарантира безопасното преминаване по натоварения път Видин-Монтана.

За пресичането на аналогичния път Бяла-Русе звено на Пътна полиция ще се грижи за безопасността на колоездачи и шофьори, разпореди лично кметът на гр. Русе Пламен Стоилов. В самия град доброволци-маршали, определени от местния клуб Вело-Русе, ще насочват участниците по най-краткия път от навлизането в Русе до излаза към гр. Тутракан.

По време на преминаването на колоездачите от град на град ще дежурят общо 8 линейки, а 11 екипа на КАТ ще съблюдават преминаването на атлетите-аматьори на най-горещите места. Специализиран медицински мотор от PARAMEDICS BULGARIA с професионално медицинско лице ще е на разположение по време на цялото събитие.

Три автомобила на InTime ще се грижат за мобилната логистика на събитието

В дните на надпреварата ще бъдат осигурени и ексклузивни подвижни подкрепителни пунктове от КУРИЕРСКА ФИРМА IN TIME, МАГАЗИНИ ZOYA ще осигурят всички суперхрани и напитки, от които ще се нуждаят “велогладиаторите”, a от DOPPELHERZ ще представят най-високо качество витамини, калций, магнезии, минерали и др., които по стандарт приемат всички атлети, поели подобни високи натоварвания.

Събитието ще бъде подкрепено и от COOPER VISION, световен лидер в производството на меки контактни лещи, особено подходящи за практикуващите екстремни спортове с нужда от зрителна корекция. На участниците ще бъдат предоставени и специални спрейове за очи от фирма OMISAN, които да облекчат зрението им по време на дългото изпитание.

Амбицията на организаторите да предложат максимален комфорт и сигурност на участниците не свършва дотук. Така например популярният вело-производител DRAG се включи в събитието и ще сервизира при необходимост велосипедите на колоездачите-гладиатори. За целта специална дежурна сервизна кола и екип професионални веломеханици на DRAG ще оказват техническа помощ на определени за целта места.

От компанията лидер в GPS проследяванията на професионални спортни забавления – LOGGATOR – ще се грижат за уникално онлайн динамично следене на събитието върху Интернет базирана карта.  Всички “вело гладиатори” ще носят специални GPS предаватели с размер на кибритена кутия, като по този начин придвижването им ще може да се следи от всякъде в реално време.

Платформата на Loggator, която ще обслужва “Гладиатори на колела”, извежда спортните мероприятия на едно ново ниво…

“Благодарение на нашата технология, независимо дали достъпвате от компютър или смартфон, всеки ще може да следи събитието и във всеки един момент ще се знае кой в коя тoчка на маршрута се намира и например с каква скорост се движи” – каза Иван Димитров от Loggator.

“За трета поред година ще работим с екипа на “Дунав Ултра” и мога да кажа, че събитието винаги е с едни гърди пред останалите подобни. Със сигурност то става все по-професионално и интересно, а с това се увеличава значително шансът “Гладиатори на колела” да предизвика за в бъдеще и международен интерес” – каза още Димитров.

Медийната част също е впечатляваща – специален мултимедия екип с подвижен пресцентър-бус ще проследява събитието под формата на Фейсбук риалити, фотографски екип с лидер Анастас Търпанов ще заснеме всичко най-интересно, а професионални дронове с пилоти от екипа на “БЪЛГАРИЯ ОТ ВИСОКО” ще кръжат на над 120 м. височина, за да заснемат по уникален начин най-интересните места на Дунав, през които ще преминат колоездачите.

Най-добрите кадри ще бъдат публикувани в Интернет, както и представени в края на годината на фестивала “Дни на предизвикателствата”.

Дуросторум

Финалът на събитието ще е непосредствено до Базиликата на Дамян, гр. Силистра

По време на преминаването велосипедистите ще имат и специални активности в античния град УЛПИЯ ЕСКУС и археологически музей СЕКСАГИНТА ПРИСТА. Заедно с двата финала в гр. СВИЩОВ и гр. СИЛИСТРА тези места ще са “гвоздеят” по време на преминаването по поречието на Дунав тази година. Детайли за тези активности, както и подробности кой ще връчи Голямата награда, ще бъдат пазени в тайна до последния момент, казаха организаторите.

Междувременно в  Свищов и Силистра вече тече подготовка по посрещането на всички, които ще финишират успешно в двата етапа. Официални лица от високо ниво ще връчат специалните награди на градовете за победителите в отделните дни – съответно 8-ми юли, събота и 9-ти юли, неделя.

“В момента текат последни приготовления, но мога да уверя участници и “зрители”, че готвим нещо наистина впечатляващо” – каза Борис Бегъмов, създател на веломаршрута “Дунав Ултра” и “Гладиатори на колела”.

“Крайно време е да започнем да излизаме от рамката, че най-готините събития са обвързани само с или около София. България не е само София, страната ни предлага невероятни възможности за развитие във всички сфери на обществения живот, култура, бизнес, услуги, спорт, да не говорим за туризъм, който обединява всички тези аспекти ” – каза Бегъмов.

За първи път в България: Категория за ретро-велосипеди в “Гладиатори на колела” от 2018 г.

“Целта ни е да излезем от рутината и да работим за “Гладиатори на колела” като едно от най-интересните колоездачни събития за аматьори на Балканите и в Европа. От сега обявяваме, че през следващата 2018 година събитието ще включва предизвикателства и класиране в два сегмента – “модерни” и “ретро” велосипеди” – разкри в аванс Бегъмов.

“Развитието на веломаршрута “Дунав Ултра” и желанието на рекордния брой общини да подкрепят “Гладиатори на колела”, е изключително успешен пример за това как иновацията, частния бизнес и общинската администрация, при взаимно желание и позитивно мислене, могат да работят в завиден синхрон. Поречието на Дунав е невероятен регион с много история и още повече възможности за развитие – това го знаят мнозина, но това, което все още не се знае, е, че съвсем скоро този регион го очакват изключително добри години. Самото създаване и интересът към веломаршрута “Дунав Ултра” и “Гладиатори на колела” е предвестник на този период” – завършва Бегъмов.

Гладиатори На Колела
Събитието ще се следи с много мултимедия и директни включвания във Фейсбук страницата на веломаршрута “Дунав Ултра” и на събитието “Гладиатори на колела”. Ден преди старта там ще бъде качен и линк за достъп до платформата на Loggator.

Харесайте и следете:

Фейсбук страница Дунав Ултра тук: Facebook Dunav Ultra
Фейсбук страница Гладиатори на колела тук: Facebook Gladiators On Bikes

Логистична подкрепа “Гладиатори на колела” 2017 от общини:

Община Видин, Община Лом, Община Козлодуй, Община Оряхово, (* Ново) Община Гулянци, Община Никопол, Община Белене, Община Свищов, (*Ново) Община Две Могили, Община Русе, Община Тутракан, Община Силистра.

Институционална подкрепа “Гладиатори на колела” 2017 : МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА

Организиратор: КК Дунав Ултра и “Диджитал СОВА”

СПОНСОРИ И ПАРТНЬОРИ:

ALPECIN
DOPPELHERZ
IN TIME
DRAG
PEUGEOT

COOPER VISION
ZOYA
OLAND
LOGGATOR
PARAMEDICS BULGARIA
BULGARIAOTVISOKO
PHOTOPAVILION
SIGMA
SLS
BUFF
ENDURA
JULBO
LIVITY
STENATA

 

Медийни парньори:
БНТ
БНР

 

За партньорство пишете на:
gladiatorsonbikes@gmail.com
тел: 0888251550

Сподели във Фейсбук! Бъди част от Дунав Ултра…