Преди “Гладиатори на колела”. Вижте уникални кадри от Дунав Ултра през 2015 г. (видео)

Нa 11-12 юли 2015 г. двама колоездачи – Борис Бегъмов (48) и Петър Златков (32), стартират от най-северозападното населено място на страната с. Куделин, за да опитат да изминат пълната дистанция на веломаршрута “Дунав Ултра” до с. Дуранкулак, постигайки нещо, което не е правено до този момент – преодоляване ултра дистанцията на маршрута (тогава 682 км) за по-малко от 48 часа, но с велосипеди само с една скорост.

Уникалната кампания се казва “Гладни за скорост” , а двамата колоездачи успяват да изминат разстоянието с почти денонощно колоездене за 44:40:00 часа – три часа и половина по-бързо от предварителната им цел.

На едното от видеата е заснето изкачването на единия от участниците Петър Златков непосредствено след с. Ценово (350 км след старта) в посока с. Обретеник – един от най-тежките участъци по веломаршрута “Дунав Ултра”. За тези, които не са запознати – по време на изкачването Петър колоезди прав, защото няма предавка, която да превключи на “по-лека” скорост.

Другото видео е от района на гр. Сливо поле (390 км след старта), където група колоездачи от гр. Русе посрещат импровизирано двамата участници, а впоследствие няколко от тях им помагат, като ги извеждат в посока гр. Силистра в разстояние на повече от 40 км.

*Извеждането е практика, която се използва предимно в шосейното колоездене. Там принципът е, че когато велосипедистите са подредени близо и един зад друг, всеки следващ и назад в колоната поема по-малко насрещно съпротивление, съответно влага по-малко усилия при педалиране.

През 2017 г. предстои четвърто поред издание на велошоуто “Дунав Ултра”,  а официалната кампания носи наименованието “Гладиатори на колела”. Събитието е уникално за България и дори за Балканите. То ще представлява 570-километрова надпревара за време по веломаршрута “Дунав Ултра”  в два етапа и в рамките на един уикенд.

Участниците “вело-гладиатори” ще преминат през същите места, където са заснети видеата в този материал, а “зрителите” в Интернет ще гледат на живо надпреварата от най-екзотичните райони на маршрута с много мултимедия, видео стрийм и GPS проследяване.

Организаторите от колоездачен клуб “Дунав Ултра” обещават и голяма изненада – според предварителната информация по време на надпреварата зрителите в Интернет ще видят за първи път на живо и както никога досега някои от уникалните древни римски градове, които се намират по поречието на река Дунав в България.

В този смисъл Дунав Ултра 4 “Гладиатори на колела” цели най-вече популяризиране на Дунавския регион и велотуризма по поречието на река Дунав, като за целта проявата официално е подкрепена от Министерство на туризма, Български туристически съюз, Община Видин, Община Козлодуй, Община Оряхово, Община Белене, Община Свищов, Община Русе, Община Тутракан и Община Силистра.

веломаршрут Дунав Ултра

Записването на участници за събитието “отваря” на 6-ти март в 09:00 ч. сутринта и ще трае само две седмици, като ще се попълва регистрационна форма, която всички желаещи да участват могат да достъпят тук: Регистрационна форма

След внимателно селектиране и спазването на предварително публикувани условия (виж условията тук) организаторите ще обявят колоездачите (броят им е максимум до 24), които ще бъдат допуснати за участие и ще застанат на старта в с. Куделин на 8-ми юли т.г.

По думите на организаторите всички стартирали и успели да финишират в контролното време ще са своеобразни победители, защото участват с ясна кауза и благородна цел за популяризиране на региона и велотуризма по поречието на река Дунав и България като туристическа дестинация.

Подкрепете каузата, споделете във Фейсбук!