Ексклузивно: Пълната версия на трейлъра “Гладиатори на колела”. Гледай сега!

В края на 2017 г., по време на фестивала “Дни на предизвикателствата”, се състоя официалната премиера на трейлърa към колоездачното шоу “Гладиатори на колела”. От днес видеото е достъпно за свободно гледане в YouTube.

“Гладиатори на колела” е уникално по рода си колоездачно събитие без аналог у нас и дори в Европа. В него до 24 предварително избрани колоездачи-аматьори стартират в 530-км маратонска надпревара, с цел да определят най-бързия и издържлив от тях. Трасето им следва поречието на река Дунав в България.

Състезанието се продуцира от екипа на “Дунав Ултра”, а за “арена” на колоездачите-гладиатори се използва едноименния велосипеден маршрут в участъка му между Видинско и Силистра.

През 2017 година събитието предизвика висок медиен интерес, а дунавски села и градове се надпреварваха помежду си, за да посрещат колоездачите с народни носии, хляб и сол. Само няколко месеца по-късно веломаршрутът по който минаха гладиаторите спечели наградата – Иновация на годината в туризма.

Интересно е, че според правилата на самото състезание атлетите влизат в директна надпревара помежду си без значение от пол, възраст и опит. Тяхната ситуация става още по-сложна, защото те нямат право да ползват дори и външна техническа помощ извън определените за това места. Нарушаването на това правило води до дисквалификация.

Събитието предложи и друга интересна иновация – всеки от участниците носеше в себе си специално GPS устройство, което отчиташе придвижването по трасето в реално време. Това даде възможност “битката” на гладиаторите-колоездачи да се следи “нон-стоп” през смартфон или друго устройство на специално подготвена за целта интерактивна карта.

Сякаш за да напомня изцяло на суровите гладиаторски битки от античността – според правилата на “Гладиатори на колела” общо пет “контроли на смъртта” отчитат време, което ако не бъде преодоляно в срок – води до нова директна дисквалификация.

Така през 2017-та година от 10 стартирали във видинското село Куделин, до финала на надпреварата в гр. Силистра успяха да се доберат едва четири участника. Любопитно е, че второто място във веломаратона зае една дама – 25-годишната Ивета Алексиева, която успя да пребори девет мъже и финишира само на няколко секунди след победителя Йордан Ставрев. Третото място зае Станислав Христов – атлет вече преодолявал пълната дистанция на веломаршрута Дунав Ултра в дисциплина дуатлон.

Сега трейлърът към надпреварата “Гладиатори на колела” представя за първи път на широката аудитория вълнуващата атмосфера от това събитие, включвайки кадри от някой от най-интересните места от поречието на река Дунав в България – замъкът-крепост Баба Вида и руините от античните римски градове Ескус (с. Гиген), Нове (гр. Свищов), Сексагинта приста (гр. Русе) и Дуросторум (гр. Силистра).