Dunav Ultra Gladiators On Bikes

Гладиатори на колела – модерни Дунав Ултра воини (Видео)

(Read in English HERE) През 2017 г. Дунав Ултра представя едно необичайно състезание, под името “Гладиатори на колела”. Считано към днешна дата “Гладиатори на колела” е и единственият път, в който колоездачи използват маршрута “Дунав Ултра”, за да се състезават помежду си. Преди “Гладиатори на колела”, а и след това, Дунав Ултра обиколката няма състезателен елемент.

Общо 10 участници застават на старта на “Гладиатори на колела” след предварителен подбор – сред тях са и две жени. Според правилата на състезанието няма деление на половете, а всякаква външна техническа помощ е абсолютно забранена.

ВИЖ ОЩЕ: С велосипед по Дунав в България или чукайки на райската врата

Gladiators On BikesСтартът е в с.Куделин – там където е и началната точка на маршрута “Дунав Ултра”, а финалът е непосредствено до останките от крепостната стена на античните градове Дуросторум/Дръстър  в гр.Силистра.

Четири “Чекпойнта на смъртта”, отбелязани на различни места по маршрута отчитат време, което ако не бъде достигнато – води до моментална дисквалификация.

Състезанието протича в два етапа, първия ден участниците трябва да изминат 320 км, а във втория – 230 км.

За втория етап успяват да стартират едва четири участници, по-голямата част отпадат през първия ден, след неравна борба с време, правила, жега и дъжд.

Изненада в събитието поднася колоездачката Ивета Алексиева, която успява да завърши на второ място, на броени секунди от победителя Йордан Ставрев. Трети се класира Станислав Христов, а четвърти Иван Радев.

Любопитно е, че всички участници в “Гладиатори на колела” са колоездачи-аматьори, а каузата на събитието е популяризиране на населените места по поречието на река Дунав в България и маршрута “Дунав Ултра”.

В края на същата година маршрутът “Дунав Ултра” печели голямата награда Иновация на годината в туризма, а надпреварата “Гладиатори на колела” (фотогалерия) и до днес остава едно от най-интересните и нестандартни колоездачни състезания в и извън пределите на страната.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.