belene

Дунав Ултра 101: Римският кастел Димум, Белене

(Read in English HERE) Дунавският град Белене е малко градче, но има многовековна история. В антични времена тук римляните изграждат укрепен лагер с наименование Димум. Впоследствие лагерът разраства до стабилна военна крепост и митница, разпростираща се на няколко декара, а дебелината на стената почти достига впечатляващите 3 метра.

През годините крепостта се атакува, превзема, разрушава и възстановява от различни народи (славяни, авари, готи), но в днешни дни само малка част от този забележителен обект е останала видима за нас. Интересно е, че включително промяната на коритото на река Дунав първо затрупва, а после буквално поглъща част от обекта.

белене

Днес северната част от крепостната стена на Димум се намира под водата, но местните рибари споделят, че в сезони през които нивото на реката е ниско, може да видите части от нея на сантиметри под повърхността.

За щастие на посетителите на гр.Белене, тук могат да се видят интересни възстановки на западната и южни страни на Димум, като до първата (на снимките) се намира и посетителският център на Природен парк “Персина”.

димум

Ако сте в Белене,  не пропускайте да се отбиете до местната община, за да “наемете” електрически велосипеди. Пишем в кавички, защото тук имате право да ползвате колелата до 3 часа напълно безплатно. Машините са българския производител ЕЛДЖОЙ, те ще ви донесат комфорт и забавление, с тях ще почувствате прилив на енергия и сили все едно сте отново на 20.

Обектът Димум е една от “100-те Дунав Ултра забележителности“, а мястото е под номер #4, от общо 10 контролни точки, за предстоящото колоездачно приключение Дунав Ултра: Виа Понтика 2019.

Зашеметяващи кадри от дрон, включващи Димум и Природен парк “Персина”, може да гледате в рекламен видео клип на Дунав Ултра, озаглавен БЕЛЕНЕ. Виж сега!

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.