Излезе от печат уникално издание – “Пътеводител Дунав Ултра”

(Read in English HERE) Уникален по рода си инструмент – “Пътеводител тип-карта Дунав Ултра” вече се предлага на любителите на екзотични пътешествия. Помагалото за вело(и не само)туристи е първо по рода си печатно издание, посветено на придобиващия все по-голяма популярност едноименен маршрут – 732 км по поречието на река Дунав до Черно море в България. (Виж фотогалерия от маршрута)

Пътеводителят се разпространява безплатно, чрез него всеки всеки любител на нестандартни преживявания ще може да се отправи на индивидуално пътешествие (или такова в компания на приятели), за да изживее по незабравим начин приключението “Дунав Ултра”. Картата-пътеводител запознава желаещите с един все още непознат, но изключително атрактивен регион на Балканите и Европа – този на поречието на река Дунав и Добруджа в България.

Наред с полезната логистична информация, изданието представя и “100-те Дунав Ултра забележителности – 2019” – специална селекция от най-интересните места, обекти, природни забележителности, животни и храна, които може да посетите, срещнете, заснемете или буквално да опитате, отправяйки се на приключение по маршрута, информират от екипа на Дунав Ултра.

Пътеводителят съдържа картографска информация за преминаването на целия веломаршрут – от началната му точка – най-северозападното населено място на страната с.Куделин, Видинско до крайната точка на маршрута – най-североизточното населено място – с.Дуранкулак, обл.Шабла. В него присъстват най-интересните места за посещение във Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две Могили, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Добрич и района около Дуранкулак.

Зад разработката на иновативния пътеводител се обединяват три екипа – лидерът в българската картография Картгео ООД, студио за графичен дизайн “Банерджийница” и този на “Дунав Ултра”. За да бъде едновременно максимално удобна и компактна, обемната информация е разположена на общо 32 страници – тип сгъваема карта с формат 20 Х 10 см.

Техническата информация за денивелацията е адаптирана и визуализирана по интуитивен и интересен за любителите на пътешествия начин. Създателите на продукта гарантират, че всичко в изданието е проверено на място по време на 3-годишни експедиции за проучване на маршрута “Дунав Ултра”.

С книжката-карта може да се сдобиете физически в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора, чрез търговската верига на “Bike Center” и тази на Фотопавилион. Изданието вече може да се намери и във Видин (Областен информационен център) и Информационен център “Баба Вида”, Лом – Регионален исторически музей, Оряхово – Исторически музей, Белене – в сградата на община Белене, Русе – Туристически информационен център, Силистра – информационен център към крепостта Меджиди табия.

Скоро пътеводителят ще се доставя до всяка една точка на страната, като безплатен бонус към специален продукт на Дунав Ултра – мултифункционален аксесоар – кърпа.

Освен чисто картографската информация, необходима да придобиете представа за мащаба на приключението “Дунав Ултра”, изданието представя в обобщен вид и някои от най-отличителните характеристики на региона по поречието на Дунава в България – вкл.фактът, че той е бил част от т.нар.Дунавски лимес – граничната зона на Римската империя (I-VI в.н.е.). Включена е и обща информация за дунавския и добруджански фолклор, характерни за региона традиции, кулинария и вино.


Добавена е най-актуална и полезна справочна информация с места за нощувка, както и полезни логистични точки – напр. такива, където може да получите техническа помощ и/или да подмените части на велосипед.

Интересна е и частта КАЛЕНДАР, която включва топ събитията организиращи се в региона – най-интересните празници и фестивали, които ще се състоят в населените места откъдето/в близост които преминава маршрута.  Информацията за събитията е актуална от края на юни до края на месец октомври 2019 г.


Изданието ще бъде и полезен инструмент за любители на фотографията след като стана ясно, че в началото на м.август т.г. Фотопавилион и Дунав Ултра подготвят фотоконкурс с награден фонд, посветен на 732 километровия маршрут и региона  в близост северната граница на България.

“За нас популяризирането региона по поречието на река Дунав в България е кауза”  – казва Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра. “Веломаршрутът “Дунав Ултра” отива дори по-далеч в мисията, свързвайки поречието на Дунава с Добруджа и Северното черноморие в един общ туристически продукт. В този смисъл “Пътеводител Дунав Ултра” ще се издава ежегодно, вече стартирахме работа по изданието за 2020-та година, което ще включва още по-богата и подробна информация за този уникален регион не само в България, а и на Балканите и Европа” – допълва Бегъмов.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали за Android или iPhone. Изследвай всички препоръчани места и забележителности по маршрута Дунав Ултра.