Кръстатата казарма във Видин

Буквално на няколко десетки метра от крайдунавския парк на Видин може да се види едно от най-интересните архитектурнии решения, представящо историческата идентичност на града.

Сградата на Кръстатата казарма е построена през 1801 г. по поръчка на видинския владетел Осман Пазвантоглу. Представлява двуетажна постройка с рядка за строителството геометрична форма на кръст (оттук идва името ѝ).

Централното ядро е една от най-представителните части на сградата, която разполага с четири симетрични вътрешни двора и входове в ъглите по диагонал. Първоначално пригодена за конак на еничарите, след Освобождението “казармата” изпълнява различни функции – склад, лазарет, място за подслон на бедстващи.

В средата на XX век помещенията са в крайно незадоволително състояние, като е обсъждан вариант сградата да бъде съборена. В крайна сметка благодарение и със съдействие на Министерство на отбраната се взима решение за ремонт, а впоследствие трансформирането й в представителен етнографски център.Кръстатата казарма във Видин
От 70-те години на миналия век насам сградата функционира като етнографски музей, където периодично се представят различни експозиции, вкл. традиции и фолклор, култура, риболов и винопроизводство.


Заедно с крепостта Баба Вида, храмът Димитър Солунски, джамията с библиотека на Пазвантоглу и Синагогата, днес  Кръстатата казарма се нарежда сред най-интересните места за посещение на крайдунавския град. Тя присъства и в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности”, който е представен в нашето Мобилно приложение.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.