Кръстатата казарма във Видин

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

Буквално на няколко десетки метра от крайдунавския парк на Видин може да се види едно от най-интересните архитектурнии решения, представящо историческата идентичност на града.

Сградата на Кръстатата казарма е построена през 1801 г. по поръчка на видинския владетел Осман Пазвантоглу. Представлява двуетажна постройка с рядка за строителството геометрична форма на кръст (оттук идва името ѝ).

Централното ядро е една от най-представителните части на сградата, която разполага с четири симетрични вътрешни двора и входове в ъглите по диагонал. Първоначално пригодена за конак на еничарите, след Освобождението “казармата” изпълнява различни функции – склад, лазарет, място за подслон на бедстващи.

В средата на XX век помещенията са в крайно незадоволително състояние, като е обсъждан вариант сградата да бъде съборена. В крайна сметка благодарение и със съдействие на Министерство на отбраната се взима решение за ремонт, а впоследствие трансформирането й в представителен етнографски център.Кръстатата казарма във Видин
От 70-те години на миналия век насам сградата функционира като етнографски музей, където периодично се представят различни експозиции, вкл. традиции и фолклор, култура, риболов и винопроизводство.


Заедно с крепостта Баба Вида, храмът Димитър Солунски, джамията с библиотека на Пазвантоглу и Синагогата, днес  Кръстатата казарма се нарежда сред най-интересните места за посещение на крайдунавския град. Тя присъства и в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности”, който е представен в нашето Мобилно приложение.

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.