Крепост Меджиди табия: Забележителна атракция от Силистра

Крепост Меджиди табия (турски форт Абдул Меджид бел.ред.), е впечатляваща историческа атракция по поречието на река Дунав в България. Намирайки се в района на град Силистра, крепостта е и един от най-интересните обекти по веломаршрута “Дунав Ултра“. Съоръжението е играло важна роля като част от “дунавската” укрепителна система, в близост северната граница на Османската империя.

Виж още: Научете кои са “100-те Дунав Ултра забележителности”

Фортът е построен по планове на немския инженер Хелмут фон Молтке, а през 1847-та година приема името на султан Абдул Меджид, който посещава обекта. Главните майстори са наети от гр.Дряново, а строежът се изпълнява от местни каменоделци. Обектът се използва ефективно по време на Кримската война, интересна подробност е, че по това време в сраженията около Меджиди табия участва и руският писател Лев Николаевич Толстой. По-късно тук се водят военни действия и ожесточени битки и по време на Руско-Турската Освободителна война.

Днес в посетителската част на крепостта ще видите добре запазени коридори, тунели, бункероподобни зали и скрити ниши, а в обособена част на помещенията и в двора са изложени интересни архивни и оръжейни експонати.

Обектът е поддържан много добре, посещавайки го може да заявите “беседа”, която ще ви потопи по забележителен начин в онези исторически времена.

Крепостта Меджиди табия е един невероятен исторически обект, който присъства и в селекцията “100-те Дунав Ултра забележителности“.