Mersi или Коледа в България по френски

В края на XIX в. Османската империя създава Дунавски вилает с център Русчук (днес град Русе). Огромната административно-териториална единица обхваща региона от Видин, Никопол и Силистра до Тулча и Сулина ( днес в Румъния). Управителят на вилаета – реформаторът Мидхат паша – имал амбиции да превърне Русчук в перлата на Империята по Дунав. Тук били разположени всички представителни европейски мисии.

Бурното икономическо и културно развитие на Русе продължава и след Освобождението. Разположението на града с излаз на Дунав е ключово за региона, а директната плавателна връзка с Виена оказва силно позитивно влияние за разцвета му във всяко отношение.
Инвестиционните възможности намират реализация в строителството на множество сгради – фамилни къщи, складове, магазини, банки и адвокатски кантори.

Архитектурата им следва най-актуалните тенденции на строителството и модата, идващи от Австрия и Унгария.
През 1897 г. в Русе е открита фирмата “П. Гавалс – Л. Миритис & Сие. – първа скулптурна ателиера”. В края на XIX и началото на XX в. центърът на Русе е истинско бижу, превръщайки се в красив и модерен западноевропейски град.

Политическата и социално-икономическата конюнктура през годините променят устрема на Русе и неговото международно значениe, а обликът в периферията на града се видоизменя, предвид новите социалистически хоризонти. Но специфичната архитектура в центъра продължава да носи духа на аристократизма и будното съзнание от началото на XX-ти век.

Архитектурната орнаментика по фасадите на ул. “Александровска”, ул. “Княжеска”, ул. “Славянска”, пл. “Княз Александър Батенберг” е красноречиво доказателство за високата естетика, завладяла в миналото духа на жителите на крайдунавския град. От фризове и колони на емблематични реставрирани или полуизоставени днес високи етажи на сгради, ни наблюдават мълчаливо човешки силуети, флорални мотиви и митични фигури, които са неразделна част от уникалната атмосфера на Русе.

Затова архитектурните орнаменти в централната част на град Русе са сред най-интересните обекти – част от идентичността на маршрута Дунав Ултра. Заради високата си художествена и историческа стойност те са включени в списъка на “100-те Дунав Ултра забележителности“.

На 29-ти декември и с общо 1200 изминати километрa приключи 14-дневната зимна експедиция с велосипед в България, на френския журналист и видеограф Оливие Мисел. Мисел беше в страната ни за втората част на снимкит, на авторския документален филм Mersi. По време на пътешествието той премина включително през Северозапада, както и в участък на маршрута Дунав Ултра – между Лом и Русе.

Виж още: Дунав Ултра с подробности за “Приключение Дунав Ултра 2024

Проектът е вдъхновен от спомените на 80-годишния баща на Оливие за страната ни. В мемоарите си Мисел-старши, който през годините обикаля няколко десетки страни в Европа и по света, описва България и Швейцария като най-интересните места, които е посещавал. Именно това подтиква сина, да стартира експедициите си на велосипед в България, в търсене на философската переспектива, за заключението на своя баща.

Оливие започва да пътешества и снима в България като през 2022-ра година монтира първия трейлър на Mersi (виж по-долу). На 12-ти декември, т.г., той пристигна в София за старта на втората част от пътешествието си на велосипед. (усложнения в здравето на баща му объркват плановете експедицията да се осъществи по-рано)

По този начин докато българите се готвят за предстоящите коледни празненства, един французинът спи на палатка в минусови температури, колоезди на дъжд и сняг и посещава множество местни забележителности в извън туристическия период. Оливие снима със своята камера и дрон, като прави кратки интервюта със сподвижници в начинанието и местни жители, които среща по пътя.

Маршрутът му на велосипед започна от София и премина през Лъкатник, Челопек, Враца, Монтана, Фалковец и Белоградчик. От там пътешественикът се насочи към Дунав, като преодоля в минусови температури участъка на маршрута Дунав Ултра от Лом, през Козлодуй, Гиген, Свищов до Русе.

След трансфер с влак от Русе до Варна и кратък престой в морската столица, Мисел отново се качва на велосипеда си, за да поеме в обратна посока към централна България, и да завърши пътуването си навръх Коледа в Троян, където заснема коледната служба в Троянския манастир.

Снимките си завършва тематично в центъра на град Троян, пред статуята на Иван Хаджийски – последният представен в цял ръст, с неговия неизменен велосипед.

През 2024 г. Оливие Мисел ще посети България за трети път, за последената част от снимките на Mersi, с пътешествия в Странджа, Родопите и Пирин.

Сред местата, които посети Мисел по време на експедицията бяха:

  • Искърското дефиле
  • Враца и Регионален исторически музей
  • Язовир Огоста
  • Белоградчишките скали
  • Маршрута Дунав Ултра
  • Варна и местност “Побитите камъни”
  • Боженци, Габрово и Троян

Снимки към материала: Оливие Мисел
Вижте трейлър на филма Mersi

Мобилно приложение Dunav Ultra

Свали безплатно за Android или iPhone. Официален пътеводител за маршрута Дунав Ултра.