Официално: През 2019 г. Дунав Ултра предизвикателството ще носи името Via Pontica

Известно е мотото на колоездачнoто Дунав Ултра събитие през 2019-та година – то ще се казва Дунав Ултра 6:  Via Pontica. Добавката в абвеатурата за това издание на 670-километровото велоприключение-предизвикателство по едноименния веломаршрут, е препратка към наименованието на един от главните маршрути за миграция на прелетните птици в близост до Черно море. Via Pontica е и името и на древния римски Черноморски път, който свързвал Константинопол с Иструс, Делтата на река Дунав, днешна Румъния.

Изборът е предвид факта, че крайната точка на веломаршрута “Дунав Ултра” е именно на Черно море в района на с. Дуранкулак, обл.Шабла.

Дунав Ултра: Via Pontica ще бъде шесто поред издание на вело приключението по едноименния веломаршрут и ще предложи възможност за преминаване през най-интресните места по поречието на река Дунав през Добруджа до Черно море в България, в свободно избран от участниците времеви “прозорец”.

Събитието няма да има състезателен елемент, участниците сами ще определят времето, за което да изминат дистанцията на веломаршрута – два, пет или повече дни. Категориите за участие ще бъдат “соло”, “екип 2-ма” и “екип 4-ма”, като се очаква да бъде добавен и още един “скрит участник”.

Началото на прехода ще бъде дадено в гр. Видин, а краят ще бъде в с.Дуранкулак (Черно море), обл.Шабла. Събитието ще премине през всички дунавски градове вкл през Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. Предизвикателството ще предложи преминаване през специално подбрани забележителности и места по пречието на река Дунав в България, като броят на обектите и селекцията им предстои да бъдат обявени.

Ранна регистрация за Дунав Ултра: Via Pontica ще стартира от м.октомври т.г., а броят участници ще бъде ограничен дo 100.

Очаква се датите на събитието да бъдат в периода 15 август-15 септември 2019.

Дунав Ултра имената през годините:

2014: Дунав Ултра
2015: Дунав Ултра: Hungry for Speed
2016: Дунав Ултра: River Monsters
2017: Дунав Ултра: Gladiators On Bikes
2018: Дунав Ултра: Teamwork
2019: Дунав Ултра: Via Pontica

Заглавна снимка – Къдроглав пеликан: Автор Иван Павлов