Дунав Ултра зима в Оряхово

Град Оряхово е разположен в живописна и плодородна хълмиста местност, непосредствено до великата река Дунав. Както навсякъде по “българския” Дунав, в околностите на Оряхово изобилства от археологично наследство вкл. от времето на римската империя. В този район е минавал и важният римски път за Константинопол „Via Singiduno usque ad Constantinopolim per ripam Danubii“. Тук преминават войските на два кръстоносни похода, предвождани от унгарските крале Сигизмунд Люксембургски (1396) и Владислав Ягело (1444).

В днешни дни след Оряхово започва и най-дивата и уникална част на река Дунав, водният масив изобилства от острови, заливи и заблатени части които живеят свой собствен живот. Това прави районът един от най-атрактивните  по поречието на целия Дунав. Преминаващи и сега германски, австрийски и холандски велосипедисти са изумени от уникалната природа на България.

Харесайте или споделете този пост, за да могат повече хора да научат за невероятния район на Оряхово, а с него и за веломаршрута “Дунав Ултра” – 682 км по поречието на Дунав до Черно море.

Оряхово през зимата, 2017 г.

oryahovo
oryahovo_01